Goud en Bitcoin: hedge tegen crisis

Inflatie, deflatie en stagflatie. Hoe bescherm je jezelf tegen een crisis? Bitcoin is een mogelijke hedge tegen crisis. Of kiest men toch voor goud?
bitcoin goud inflatie deflatie stagflatie

Inflatie, deflatie, stagflatie: begrippen die enkele maanden geleden voor de ‘gemiddelde Nederlander’ nog weinig betekenis hadden. Des te betekenisvoller zijn ze nu de wereld in brand lijkt te staan. Momenteel wordt bitcoin dan ook gezien als hedge tegen een crisis.

De vraag is: wat gaat het worden en welke gevolgen zullen hieruit voortvloeien? Duikelt de economie keihard ineen, met een implosie op de huizenmarkt en de aandelenmarkt tot gevolg? Of krijgen we door de verruiming van het monetaire beleid en de toename in de omloopsnelheid van het geld juist een forse prijsstijging? En dan is er nog de mogelijkheid dat hoge werkloosheid én hoge inflatie gepaard gaan met economische krimp: stagflatie.

Discussie

Waar een crisis mensen bij elkaar zou moeten brengen zorgt deze pandemie voor verdeeldheid, die verder gaat dan commentaar op de coronamaatregelen. Er wordt volop gediscussieerd over de toekomst van de economie en over wat goed is voor de Europese en wereldeconomie. Niet vanuit de overheid, maar voornamelijk door economen en centraal bankiers.

Economen breken zich het hoofd over wat er komen gaat. Er zijn zo veel verschillende factoren die er invloed op hebben: verdeeldheid in Europa, politieke onrust, een eventuele tweede coronagolf én het beleid van centrale banken.

ECB-beleid illegaal verklaard

Het beleid omtrent monetaire verruiming lijkt te falen. Nu zelfs het hoogste Duitse hof spreekt van illegale praktijken en Noord- en Zuid-Europa lijnrecht tegenover elkaar staan ten aanzien van de Euro-bonds, is Europa verdeelder dan ooit.

Aan de overkant van de Atlantische oceaan doet Trump er alles aan om zijn tweede termijn als president in te kunnen gaan. In China moeten opnieuw tienduizenden in lockdown en ook in Europa en de VS is de kans op een tweede golf nog steeds niet uitgesloten.

Rol centrale banken

De spelers met de meeste invloed op de toekomst zijn dan toch de centrale banken. Voor nu spreekt men over scenario’s waarin er eerst deflatie ontstaat waardoor huizenprijzen, tweedehands goederen en zelfs aandelen onder druk komen te staan. Daarna zullen – zodra de omloopsnelheid van het geld toeneemt – de prijzen in de supermarkten gaan stijgen.

Maar, of het echt zo zal lopen weet niemand. Gebleken is, dat we op onontgonnen terrein zijn. De ECB experimenteert volgens Klaas Knot al 6 jaar en zal dat blijven doen, tot ze iets beters gevonden heeft.

Bitcoin hedge tegen crisis

Beleggers bereiden zich intussen voor op het ergste. Hoe bescherm je jezelf tegen situaties zoals de bovengenoemde?!

Goldman Sachs duikt ook bovenop dit vraagstuk. De investeringsbank heeft haar klanten uitgenodigd voor een meeting over inflatie, goud en bitcoin. Hoe Goldman precies over deze drie zaken denkt, weten we pas na 27 mei.

Deze column is origineel verschenen op IEX.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

DEEL DIT ATIKEL MET JE VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
niklas
niklas
1 jaar geleden

 

Peter
Peter
1 jaar geleden

Fijne column Madelon, dank

Marcel ten Hoopen
1 jaar geleden

Mogelijk scenario is hyper inflatie. En daardoor zal er een vlucht komen naar crypto currency waaronder Bitcoin. Ondanks dat BTC geen onderliggend waarde heeft kan dit zeker als Asset worden gezien. Je ziet dat langzaam ook bekende hedge fondsen en investeerders van naam aan het instappen zijn. Bovendien is china bijna klaar met haar eigen digitale munt. En ook Amerika heeft hierin interesse. Dit drijft natuurlijk nog meer mensen naar digital currency. We staan nog steeds aan de vooravond van massa adoptie. Ten slotte is het huidig economisch stelsel allang technisch failliet. Daarnaast zijn de wereldspelers op zoek naar een… Lees verder »