Wetgeving doet Nederlandse crypto-ondernemers das om

De implementatie van de nieuwe ALMD5 richtlijn wordt in Nederland zeer streng doorgevoerd. De wetgeving doet Nederlandse Crypto-ondernemers das om.
Ondernemers faillissementen financiële crisis

Vorige week dinsdag avond stemde de Eerste Kamer over de wijziging van de ‘implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’. De senaat stemde bijna unaniem voor. De Nederlandse toepassing van de Europese wetgeving heeft grote gevolgen voor de Nederlandse crypto- en blockchain-ondernemers. Deze wetgeving doet vele Nederlandse Crypto-ondernemers de das om.

Zo zijn bedrijven verplicht zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank houdt het toezicht. De kosten daarvan zijn begroot op €1,7 miljoen op jaarbasis en worden verdeeld over de deelnemende bedrijven. Naar verwachting zullen zich ongeveer 50 bedrijven registreren, dus dat komt neer op €34.000 per bedrijf per jaar. De kans is echter behoorlijk groot dat van deze 50 bedrijven een veelvoud zal afvallen. Hierdoor moet het totaalbedrag onder een nog kleinere groep ondernemers worden verdeeld.

Start-ups

De overige regels, zoals het melden van verdachte transacties en het doen van onderzoek naar de aandeelhouders, zijn over het algemeen positief ontvangen. De kosten voor toezicht zijn echter te hoog, en bedrijven hebben een speciale compliance-afdeling nodig. U kan het zelf ook indenken: deze wetgeving doet Nederlandse Crypto-ondernemers das om.

Het gaat veelal om startups waarin in sommige gevallen slechts een of twee ondernemers een rol hebben. Voldoen aan de regels van DNB is voor velen dus erg lastig. Het bitcoinbedrijf Get Bittr, dat wordt gerund door slechts één persoon, gaf vorige week bijvoorbeeld aan de bedrijfsvoering te moeten stoppen. De verwachting is dan ook dat meerdere bedrijven zullen volgen.

Er is voor de cryptobedrijven nog een sprankje hoop. Minister van Financiën Wobke Hoekstra heeft al aangegeven dat de kostenberaming voor het houden van toezicht niet in proportie is. DNB zal de begroting mogelijk herzien. Dat kan echter nog enkele maanden tot wel een jaar duren, wat voor kleinere bedrijven wellicht al te laat is.

Deze column is in zijn geheel te lezen op IEX.nl.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

DEEL DIT ATIKEL MET JE VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties