Bitcoin is (g)een tijdelijke hype…
Bitcoin is (g)een tijdelijke hype…
De zoekterm bitcoin piekt opnieuw op Google Trends. Zulke momenten zijn niet zomaar toeval; ze markeren in mijn optiek een zeer belangrijk kantelpunt. Mensen worden namelijk nieuwsgierig. Maar, waar zoeken ze eigenlijk naar? Is het de koers die hard omhoog schiet, of het idee van snelle winst of misschien iets fundamentelers – iets dat raakt aan de kern van wat bitcoin werkelijk is?
Van hebzucht naar begrip
Toch moeten we eerlijk zijn: veel mensen hebben interesse in bitcoin vanuit hebzucht. Ze zien de koers stijgen en denken: Dit is mijn kans om snel rijk te worden. Maar wie zich écht verdiept in bitcoin, ontdekt al snel dat het niet draait om speculatie, maar om transformatie. Bitcoin zet je namelijk aan het denken.
Wat is waarde eigenlijk? Waarom heeft ons geld waarde? Waarom is goud al duizenden jaren een maatstaf? Waarom vertrouwen we in de centrale bank? En wat betekent het om écht financieel onafhankelijk te zijn? Bitcoin dwingt je om fundamentele vragen te stellen over geld, vertrouwen en onafhankelijkheid.
Het laat je kritisch kijken naar alles waarvan je dacht dat het zo vanzelfsprekend was.
Het antwoord op deze vragen leidt tot een simpel, maar krachtig inzicht: Bitcoin gaat niet enkel over speculatie, het gaat over dé evolutie van ons geldsysteem.
Bitcoin: Sound Money
Wat maakt bitcoin zo uniek? Het antwoord zit in drie woorden: Sound money principles.
1. Bitcoin is schaars – er zullen nooit meer dan 21 miljoen munten zijn.
2. Het is onvervalsbaar – niemand kan zomaar meer bitcoin creëren.
3. En het is volledig gedecentraliseerd – geen centrale bank of overheid heeft er macht over.
Bitcoin is in mijn optiek dan ook niet zomaar een investering of een digitale munt, maar het meest robuuste en eerlijke geldsysteem dat we ooit hebben gezien. Toegankelijk voor iedereen, in het bezit van niemand en van ons allemaal.
Vergelijk dat eens met fiatgeld zoals de euro of de dollar. Centrale banken kunnen dit geld eindeloos creëren, waardoor inflatie jouw koopkracht langzaam maar zeker wegvreet. En mogelijk denk je: “Ach, dat valt toch wel mee?” Kijk dan even naar de onderstaande grafiek.
De euro verloor in bijna 5 jaar tijd 19% van haar waarde, door inflatie en een afnemend vertrouwen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de waarde van fiatgeld ALTIJD naar nul gaat.
Maar, bitcoin biedt een alternatief…
Het is een vorm van geld dat ontworpen is om haar waarde te behouden, ongeacht politieke spelletjes, economische crises of overheidsbeleid.
Daar waar ons huidige monetaire systeem berust op vertrouwen en de kunde van centraal bankiers, is dat bij bitcoin anders. Bitcoin vraagt niet om vertrouwen, het biedt zekerheid, zo ontworpen om waarde te behouden, ongeacht politieke of economische omstandigheden.
Van vertrouwen naar zekerheid
Dit brengt ons bij de kern van het verschil tussen bitcoin en het traditionele financiële systeem. Ons huidige systeem draait op vertrouwen. We vertrouwen erop dat banken jouw spaargeld niet verliezen. Dat overheden de inflatie onder controle houden. Maar wat gebeurt er als dat vertrouwen wegvalt?
Bitcoin werkt anders: Het vraagt niet om vertrouwen, het biedt zekerheid.
Wil je meer leren over Bitcoin? Ik heb een gratis Bitcoin Bundel opgesteld met mijn belangrijkste Bitcoin content, Bullmarkt rapport & gesprekken met bekende Bitcoiners en ontdek hoe sound money onze toekomst kan veranderen. Want kennis is niet alleen macht – het is vrijheid. Download hem hier.