Bert Slagter over de toekomst van ons geldsysteem

In de negende aflevering van Madelon Navigeert is Bert Slagter te gast, ook wel bekend van LekkerCryptisch.nl. Bert heeft een achtergrond in de techniek en kwam vanuit die interesse al vroeg met Bitcoin in aanraking. Vanuit die achtergrond dook hij dan ook dieper in deze materie en ontwikkelde hij een interessante zienswijze ten aanzien van ‘geld‘. Bert begon zijn zoektocht binnen het financieel systeem rond 2008/2009. De aanleiding hiervoor was dat hij tijdens zijn reis door Amerika de val van de Lehman Brothers in 2008 van dichtbij meemaakte. Dit intrigeerde hem en zodoende wilde hij meer weten van de werking van de wereldeconomie en de achterliggende systemen ervan.


Tijdens deze zoektocht kwam hij in 2012 in aanraking met Bitcoin. Bert was in de beginfase van Bitcoin voornamelijk geïnteresseerd in de technologie erachter. Daarbij werd Bitcoin ook tussen 2012 en 2017 steeds serieuzer gezien in de financiële markten en verloor het zo zijn status van ‘hobby project’. De reden hiervoor was dat er steeds meer regulering kwam vanuit de overheden. Ondanks deze ontwikkeling vonden Bert en zijn broer Peter Slagter dat er ontzettend veel foutief nieuws naar buiten werd gebracht over Bitcoin door de media. Om hier een weerwoord op te kunnen geven, begonnen ze gezamenlijk het crypto platform genaamd: Lekkercryptisch.nl.

De opkomst van Bitcoin

De opkomst van het internet in de jaren 90 kan goed vergeleken worden met de komst van de Bitcoin. Zo werd Bitcoin in het begin van zijn bestaan bijvoorbeeld wel eens vergeleken met de Tulpen Manie (financiële bubbel 1634-1637) of gelinkt aan ‘(witwas)geld’ voor criminelen. Buiten dit zag de meerderheid van de mensen er sowieso geen toekomst in. In de beginjaren van het internet ervaarde dat ook veel weerstand bij mensen en werd de impact hiervan volledig onderschat. Nu, anno 2020 kan haast niemand zich nog meer een wereld voorstellen zonder het internet.

Net zoals het internet een steeds grotere rol kreeg binnen onze maatschappij, gaat Bitcoin ook een steeds grotere rol spelen binnen het monetaire speelveld. Waar het internet het concept ‘informatie’ heeft gedecentraliceerd doet Bitcoin dit met het ‘geld’. Zo vergelijkt Bert de komst van het internet met die van Bitcoin en licht zo hij de rol van Bitcoin toe in onze huidige maatschappij.

De rol van geld

Een ander onderwerp dat aan bod komt is de ontwikkeling en de rol van geld in onze maatschappij. Geld moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen voordat het als geld kan worden gezien. De economische benaming van geld is dat het moet voldoen aan verschillende functies, bijvoorbeeld als ruilmiddel, als rekeneenheid en als op potmiddel. Door de komst van de Central Bank Digital Currencies (CBDC) veranderd het landschap van het geld. Een ander landschap dat drastische veranderingen zal doormaken is het bankwezen. De toekomstige mogelijkheid om een rekening te openen bij de Centrale Bank zal een drastische invloed hebben op het verdien model van banken. Hoe gaan banken hierop reageren en wat was de rol van Bitcoin, Libra en de komst van CBDC. Madelon en Bert lichten dit toe samen met de geopolitieke druk die China op Europa en Amerika uitoefent.

Het concept digitaal maar vooral CBDC worden gezien als de toekomst. Bert neemt de kijker in deze aflevering mee door de dikke mistwalm en het Orwelliaans taalgebruik van de Centrale Banken. Ook geeft hij zijn visie over de kansen die ontstaan in deze ontwikkeling en hoe hij denkt dat je je vermogen het best kan beschermen. Dat en meer in deze nieuwe aflevering van Madelon Navigeert.