Willem Middelkoop over The Great Reset
Willem Middelkoop over The Great Reset
10 december 2020 
2 min. leestijd

Willem Middelkoop over The Great Reset

Willem Middelkoop is auteur, geopolitiek-analist en eigenaar van het Commodity Discovery Fund en tevens voor de tweede maal te gast in Madelon Navigeert. Waarbij de vorige video al een groot succes was en waarin de gevolgen van de Corona economie werden behandeld, staat nu de Big Reset en de gevolgen hiervan centraal. Willem Middelkoop was namelijk één van de eersten die over deze mogelijke ontwikkeling schreef. Na het publiceren van zijn boek hierover in 2013, ervaarde Willem veel weerstand uit de markt. Nu zeven jaar na de publicatie van zijn boek, bevestigt het World Economic Form in Davos dat er inderdaad een Great Reset aan staat te komen.


De toenemende schuldenberg

Willem noemt zichzelf een student van de monetaire geschiedenis. Vanuit Willem zijn monetaire kennis, concludeerde hij dat er serieuze fundamentele problemen zijn binnen ons financiële systeem. Eén van de oorzaken hiervan zijn de nog steeds maar opstapelende schulden. “Als je kijkt naar de Geschiedenis, dan leidt het stapelen van schulden altijd uiteindelijk tot een schuldensanering. Dit noemen ze ook wel The Great Reset”.

Volgens Willem bevinden we ons nu in een vicieuze cirkel. De huidige schuldenberg wordt opgelost door het nog meer schulden creëren. Buiten de visie van Willem, is dit nu ook opgemerkt door het International Monetary Fund (IMF). Op 3 juni, 2020 publiceerde het IMF één van hun eerste artikelen, waarin er openlijk werd gesproken over The Great Reset. Hier wordt veel gesproken en geschreven over The Big Reset, maar verder niets gedetailleerd uitgelegd. Daarom nemen Willem en Madelon je nu mee in deze materie in deze aflevering van Madelon Navigeert.

De Rol van Valuta

Wanneer er wordt gekeken naar de monetaire geschiedenis, dan blijkt dat geen enkele valuta uiteindelijk houdbaar is. Een historie die loopt van de Nederlandse Florijn tot de huidige US Dollar. De achterliggende waarde van de valuta speelt hierin een cruciale rol. Hoe minder het geld gedekt is door een waardevaste onderliggende waarde (bijvoorbeeld goud), hoe sneller de valuta zelf zijn glans verliest. Hierbij zijn er verschillende fases die valuta doorlopen. Zo kan een valuta dus volledig gedekt zijn door goud, deels gedekt zijn door goud (tot 1971) of volledig gebaseerd zijn op vertrouwen (anno 2020). Dat laatste is nu het geval, waarbij de weg vrij staat om onbeperkt geld bij te printen/creëren . Dit heeft grote gevolgen voor het onderliggende monetaire beleid. Een voorbeeld van geldontwaarding die Willem geeft is dat er al 21% van de totaal aantal Dollars alleen al is bij geprint 2020.

De oplossing

Op dit moment is de Dollar dé wereld reserve munt. Volgens Willem is deze rol van de dollar in de huidige wereldeconomie onhoudbaar. Eén van de opties om een nieuwe reserve munt te creëren is door binnen het IMF gebruik te maken van de Special Drawing Rights (SDR). Dit is een globale rekeneenheid waarvan de waarde is afgeleid van de belangrijkste handelsmunten in de wereld. Dus waar nu de Dollar de reservemunt is, gaat de SDR een mogelijke centrale rol krijgen binnen de financiële wereld. Een andere mogelijke oplossing die wordt besproken door Willem en Madelon, is de Central Bank Digital Currency (CBDC). Volgens het IMF, World Economic Form en de Centrale Banken, is dit één van de oplossingen voor de financiële problemen. De CBDC is eigenlijk een digitale vorm van fiatgeld. De correlatie tussen deze financiële gereedschappen worden samen met een mogelijke oplossing duidelijk uitgelegd in deze aflevering.

We staan aan de vooravond van een grote monetaire uitdaging, waarbij de digitalisering van geld en de druk van de onhoudbare schulden vragen om ingrijpende veranderingen. Madelon en Willem bespreken een mogelijke houvast tijdens deze aflevering van Madelon Navigeert.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen