Rien ne va plus: Wie Bezit Jouw Geld Echt?
Het geld is niet meer van u
11 december 2024 
1 min. leestijd

Het geld is niet meer van u

Rien ne va plus: Het geld is niet meer van u

Is het geld op je bankrekening echt nog van jou? Banken werken anders dan de meeste mensen denken. Wanneer je spaargeld naar de bank brengt, leen je het in feite uit aan de bank. Jouw banksaldo is geen echt bezit, maar een schuld van de bank aan jou – een claim op de bank. Dit saldo is slechts een administratieve notitie.

Ons huidige geldsysteem draait op fractioneel bankieren. Dit betekent dat banken slechts een fractie van de tegoeden als reserve hoeven aan te houden.

Stel, je zet 10.000 euro op je spaarrekening. De bank hoeft daarvan slechts 1% direct beschikbaar te houden, oftewel 100 euro, terwijl de overige 9.900 euro kan worden gebruikt voor nieuwe leningen.

In plaats van jouw geld letterlijk uit te lenen, creëren banken nieuw geld op basis van schuld. Bij het verstrekken van een hypotheek bijvoorbeeld, wordt er geen fysiek geld uit een kluis gehaald; de bank schrijft 200.000 euro bij op de rekening van de lener – puur door het verstrekken van de lening.

Door fractioneel bankieren ontstaat een constante cyclus waarin geld telkens wordt “vermenigvuldigd” door uitlenen.

Die 9.900 euro die de bank met jouw deposito kan uitlenen, wordt na storting bij een andere bank weer grotendeels uitgeleend, en zo blijft dit proces doorgaan. Elke ronde groeit de totale geldhoeveelheid verder, zonder dat er iets concreets tegenover staat.

Dit systeem van schuldcreatie leidt tot inflatie: door de voortdurende groei van de geldhoeveelheid daalt de koopkracht van geld.

Tegelijkertijd zijn wij afhankelijk van vertrouwen in banken, want jouw spaargeld is niets meer dan een claim binnen dit systeem. Als banken in de problemen komen, worden die claims mogelijk onhoudbaar, en ben jij als spaarder niet belangrijk.

Bitcoin doorbreekt dit systeem. In plaats van schuldcreatie en inflatie, werkt bitcoin met echte schaarste: er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn. Het is onafhankelijk van banken, schuld, en fractioneel bankieren en geeft je controle over je eigen waarde, buiten het traditionele systeem om. Het geld is niet meer van u, tenzij u zelf de controle in handen neemt.

Choose wisely…

Wil je meer leren over bitcoin en financiële onafhankelijkheid?
Download onze gratis Bitcoin Bundel en ontdek hoe sound money jouw koopkracht beschermt en je vrijheid teruggeeft. Download hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen