Kees de Kort: over de huidige crisis
Over Kees de Kort
In de vijfde aflevering van Madelon Navigeert is Kees de Kort te gast. Hij is een grote naam in het landschap van de macro economie. Eén van zijn voordelen is dat hij volledig onafhankelijk en zelfstandig kan opereren en zijn mening vrijuit kan geven. Volgens hem zijn er geen commerciële belangen die invloed op hem hebben vergeleken met diverse anderen macro economen. “Ik kijk alleen naar hoe we er voor staan en geef daar mijn analyse over”. Door deze visie en manier van analyseren, zie je een duidelijke en pure visie over de economie naar voren komen.
De huidige economie
Waar Arno Wellens dieper ingaat op de rol van Nederland in Europa tijdens deze crisis en Willem Middelkoop over de rol van geld creatie, geeft Kees de Kort nu zijn analyse over de huidige economie. Een punt dat duidelijk in alle drie de afleveringen naar voren komt, is dat voorafgaand aan de crisis van maart de wereldeconomie al langzaam aan het afglijden was . Desalniettemin, waren de gevolgen op de economie door deze crisis wel exceptioneel. Zo bespreekt hij ook onderwerpen zoals het economisch beleid, rente, schulden creatie en de gevolgen van de crisis op het MKB.
Het economisch beleid in deze crisis
De maatregelen die door de overheid zijn getroffen, zijn naast het sociale aspect, ook van grote invloed op de economie. Tijdens de eerste lockdown telden vooral de meningen van de medische wereld en politici. Hierin was er geen rol weggelegd voor economen. Volgens Kees de Kort is dit mede de oorzaak de huidige economische situatie en crisis waarin we ons nu bevinden. De weg die we reeds zijn ingeslagen zal schade toedienen aan de economie en een golf aan faillissementen teweeg brengen. “Veertig procent van de horeca schijnt zelfs op papier al failliet te zijn”. Voorafgaand aan de crisis van maart was er al een hoge schuldenberg gecreëerd door de banken en overheden. Madelon en Kees de Kort bespreken de oorzaken en gevolgen hiervan. Ook bespreken ze de gevolgen van de correlatie tussen de toekomstige faillissementen en de bankensector.
Van het nieuwe normaal naar het oude normaal
IedeIedereen heeft het op dit moment over “het nieuwe normaal”. Kees de Kort is van mening dat dit het verkeerde discussie punt is. Volgens hem moet de vraag zijn hoe we weer terug kunnen naar het oude normaal. Deze route wordt nergens besproken. Naar zijn mening moeten we onszelf afvragen hoe we uit deze crisis komen en wat hiervoor nodig is. Hij beantwoordt deze vragen met betrekking tot de huidige beleidsvoering en licht het toe vanuit een economisch perspectief. “We bevinden ons op dit moment namelijk in een diepe crisis”. Tot slot komt hij met een duidelijke conclusie op het geheel: “We moeten terug naar het oude normaal”.
Kortom, deze aflevering mag je gewoon niet missen..