Red de spaarders en niet de bankiers
Red de spaarders en niet de bankiers
25 september 2020 
2 min. leestijd

Red de spaarders en niet de bankiers

In mijn tweede aflevering van Madelon Navigeert neem ik je mee in het leven van Arno Wellens en zijn gedachten gang. Arno Wellens is voornamelijk bekend als financieel journalist. De afgelopen jaren heeft hij onwijs veel kennis vergaard mbt onze huidige economie. Hij doet niet aan loze uitspraken maar onderbouwd al zijn verklaringen met de desbetreffende documenten en artikelnummers. Dit zorgt ervoor dat er een onwijze diepgang zit in dit gesprek. In deze video bespreken we de rol van banken, Premiere Rutte, en de oorzaken/gevolgen van de naderende bankencrisis. Ook geeft Arno Wellens zijn visie en mogelijke oplossing over hoe hij denkt dat we de naderende banken crisis kunnen voorkomen. ‘Red de spaarders en niet de bankiers’.


Achtergrond Arno Wellens

In het begin van Arno Wellens Zijn carrière was hij werkzaam voor verschillende banken. Tijdens deze periode maakte hij de dexia labouchere schandaal en de beurscrash van 2000 van dichtbij mee. ‘De dexia labouchere schandaal resulteerde dat er meer dan 700 miljard aan vermogen werd vernietigd bij een paar duizend mensen’. Door deze ervaringen ben ik erachter gekomen dat banken hele gekke dingen kunnen doen en er ook vervolgens aan kunnen kapotgaan.’

Arno Wellens de Journalist

Na dit schandaal en de crisis van 2007/2008 heeft Arno Wellens onderzoek gedaan naar het bankenwezen en de macro-economie. ‘Banken en overheden vertonen steeds dezelfde patronen voorafgaand aan een crisis’. Tijdens mijn gesprek met Arno nemen we deze patronen door en vergelijken we dit stapsgewijs met de crisis van 2007/2008. Vervolgens betrekken we dit op en de huidige crisis waarin we nu verkeren. Een voorbeeld hiervan is dat banken zichzelf intern hele hoge waarderingen gaven aan hun goederen/ beleggingsproducten. Insiders en experts zagen dat deze overgewaardeerde aandelen, CDO’s niet klopten. Een gevolg hiervan was dat zij dit voorgaand aan de crisis begonnen te dumpen op de markt. ‘Dit zie je nu opnieuw gebeuren’. ‘Alles wat Lehman Brothers en Fortis Deden in 2008 doen de Deutsche Bank en ABN-AMRO op dit moment’.

‘De Nederlandse Creditcard is weggegeven’

Arno Wellens is één van de weinige journalisten die heel diep in de materie gaat van de Europese Unie. Tijdens zijn onderzoek is hij achter gekomen dat Première Rutte en Wobke Hoekstra zelf een voorstel hebben ingediend om ‘Nederlands geld’ aan te bieden op het moment buitenlandse banken gaan redden’. ‘Dit was al ver voorafgaand aan de landelijke discussie over de eurobands’. ‘De Nederlandse bevolking gaat opdraaien voor al deze kosten’. De aandeelhouders van deze banken, verschillende miljardairs, hoeven hierbij niks bij te dragen om de Europese banken te redden’. Buiten dit legt hij uit wat de anderen gevolgen zijn van de Eurobonds. Voorbeelden hiervan zijn belastingen geregeld vanuit Europa en hoe hij denk dat we dit probleem kunnen oplossen. Voordat Corona begon had Nederland al zich gerant gesteld voor 400 miljard euro. ‘Nu is dat 600 miljard euro wat betekend 60.000/70.000 euro per Nederlandse inwoner’.

Wat kunnen we zelf doen?

Het enige wat we nog kunnen doen om invloed uit te oefenen is door middel van een politiek debat. Om dit de realiseren ben ik daarom een petitie gestart waarbij ik graag iedereen wil verzoeken om dit te tekenen: ‘Barstmaar.eu‘. Red de spaarders en niet de bankiers.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen