De waarde van Staking voor jouw crypto portefeuille
De waarde van Staking voor jouw crypto portefeuille
17 maart 2021 
3 min. leestijd

De waarde van Staking voor jouw crypto portefeuille

Staking, een term die we steeds meer tegenkomen in de crypto land. Tegenwoordig hebben veel exchanges de mogelijkheid om te staken, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Echter is dit nog wel een vrij onbekende manier van een extra rendement vergaren en kan staking dus voor jou van waarde zijn.

Daarom leggen we je in deze column uit wat Staking is, hoe het voor jou van waarde kan zijn, hoe je kan staken via Bitvavo en belichten we ook de mogelijke risico’s.

Wat is Staking?

Staking is eigenlijk het krijgen van rente op je crypto’s als je deze voor een bepaalde periode aanhoudt (dag, maand, jaar). Waarom krijg je deze rente?

Staken kan bij PoS coins, oftewel coins die werken op het Proof-of-Stake protocol. Als je een bepaalde coin vastzet, worden er binnen de blockchain van de desbetreffende coin nieuwe blokken gecreëerd. Het staken van de coin zorgt dus direct voor het helpen bouwen, uitbreiden en verifiëren van de blockchain.

De waarde van Staking

Rente krijgen op je spaarrekening, dit is helaas al een tijdje verleden tijd. Rente krijgen, oftewel staken, op je crypto coins is dus wel een optie.

Via Staking kan je soms wel meer dan 10 procent rendement creëren op jaarbasis, afhankelijk van de coin en waarde. Hiervoor moet je de coins dan wel vaak voor een bepaalde periode aanhouden en daarnaast soms ook voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Staking heeft dus verschillende voordelen:

– Je hoeft niet te beschikken over dure apparatuur om te minen of veel technische kennis.
– Het kan een passieve bron van inkomsten zijn via je eigen crypto portefeuille.
– Zit jij in een bepaalde coin voor de lange termijn (HODL)? Dan kan je met Staking een extra rendement generen.
– Met Staking draag je bij aan de blockchain van je favoriete coin.

De rente die je ontvangt verschilt per coin en sommige coins keren geen rendement uit, maar een onderliggende coin zoals NEO met GAS.

De risico’s van Staking

Staking lijkt dus een goede optie als je beschikt over een mooie portefeuille van crypto’s, maar zoals aan bijna alles in het leven, zitten er ook een aantal risico’s/nadelen aan.

Wel zo eerlijk om deze ook te benoemen:

– Vaak heb je best een aardig aantal coins nodig om er leuk van te profiteren, maar het rendement is sowieso beter dan het rendement op je spaarrekening 😉
– Door de coins die je wilt staken langer vast te houden, kan je niet inspelen op bepaalde niveaus in de markt. Niet geschikt voor daytraders dus.
– Sommige crypto’s kan je alleen staken via een exchange en niet via je eigen wallet (bijvoorbeeld Ledger). Dit is natuurlijk risicovol, omdat je het niet geheel in eigen beheer hebt.

Ga dus niet zomaar een coin staken, maar wees selectief en lees je goed in.

Staking via Bitvavo en Binance

Eén van de exchanges waar je coins kan staken is Bitvavo. Bitvavo is een overzichtelijk handelsplatform met een ruim assortiment aan coins. Er zijn verschillende coins die je kan staken via Bitvavo: ARK, Bitcoin, Bitcoin Cash, Cardano, Dai, Ethereum, Litecoin, ICON, NEO, Ontology, Tether, Tezos, Tron, USD Coin, VeChain en Waves. En er worden regelmatig nieuwe coins toegevoegd.

Hierboven zie je ook een aantal coins welke niet op het PoS protocol werken. Hierbij geldt dat Bitvavo een off-chain staking aanbiedt in ruil voor rentevergoedingen.

Het instellen van de Staking via Bitvavo gaat heel eenvoudig, ga naar ‘’instellingen’’, vervolgens ‘’accountinstellingen’’ en kies ‘’ingeschakeld’’ bij Staking.

Dagelijks wordt het rendement berekend en op maandag worden de opbrengsten uitbetaald. Het is dus wel belangrijk dat je je coins in de Bitvavo aanhoudt voor een bepaalde periode. In het scherm ‘’Staking’’ zie je een dashboard met een overzicht van jouw Staking activiteit en opbrengsten.

De jaarlijks rendementen verschillen tussen de coins en variëren tussen de circa 0,79% en zelfs meer dan 10% op jaarbasis.

Kortom, Staking kan zeker van waarde zijn voor jouw crypto portefeuille. Vooral als je investeert voor de long term en de coins toch wilt laten staan.

Wil je crypto’s verhandelen en staken? Profiteer dan via deze link van een welkomstbonus en verhandel 1000 euro zonder handelskosten bij Bitvavo.

En wil je meer leren over cryptocurrencies, traden of meer info over ons MoneyTalks Community platform, bekijk dan onze gratis cursussen en/of proefperiode van de community.

Let op: bovenstaande informatie is geen financieel advies. Lees je altijd goed in en wees je ervan bewust dat het investeren in crypto’s en/of Staking kan zorgen voor verliezen.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen