Wie schudt De Nederlandsche Bank wakker?!
Wie schudt De Nederlandsche Bank wakker?!
09 juni 2020 
1 min. leestijd

Wie schudt De Nederlandsche Bank wakker?!

Volgens het nieuwste rapport van De Nederlandsche Bank komt de kredietverlening door Nederlandse banken pas in gevaar bij een ‘Perfect storm’. Hiermee doelt zij op een tweede corona golf, welke in 2021 voelbaar zal zijn. Pas dan, komen de banken volgens de pandemie stresstest van De Nederlandsche Bank dusdanig in gevaar dat ze “hun rol in het economische herstel niet meer kunnen vervullen”. Kortom: er ontstaan een systeemrisico. Dit is het ergst denkbare scenario in de ogen van een bankier.

Vooralsnog lijken banken de klap prima op te kunnen vangen, althans zo stelt De Nederlandsche Bank. Als Nederland dit jaar nog een tweede Corona golf krijgt, zal de economie met ‘slechts’ 12% krimpen.

Perfect storm

Wie had dat gedacht. De Nederlandsche Bank spreekt van een ‘perfect storm’ scenario. De oplettende lezer van deze columns, weet dat wij enkele maanden geleden al spraken over een ‘perfect storm’. Een perfect stom, die voor de commerciële banken, eigenlijk helemaal zo perfect niet is. Maar, voor bitcoin wel. Het stormt immers al sinds 2008 en deze storm is alleen maar erger geworden.

In het scenario van een ‘perfect storm’ blijft het virus dusdanig lang onder ons dat het economisch herstel pas over 2 jaar zal plaatsvinden. Het kredietrisico voor banken neemt dan fors toe. Consumenten en bedrijven zullen immers minder vaak hun leningen kunnen afbetalen, gezien de economische krimp en lagere werkgelegenheid.

Banken moeten hun financiering terugschroeven, echter zien we dat zij juist in deze tijden, minder reserve aanhouden, wat indruist tegen huidige protocollen.

Commerciële banken in problemen

De terminologie, vind ik bijzonder interessant. Zo perfect is deze storm voor commerciële banken immers helemaal niet. Wellicht in de ogen van De Nederlandsche Bank juist wel? Een wervelwind die over de commerciële banken trekt, zou het introduceren van een eerder besproken CBDC vanuit de Nederlandsche Bank immers bevorderen. Centrale banken kunnen bijvoorbeeld niet omvallen én rekenen geen negatieve rente.

Uit de rapporten van de commerciële en Centrale banken die dit weekend verschenen maak ik op dat er gevreesd wordt voor een langdurige storm. Het is dan ook vanaf nu alle hands aan dek. Redden wat er te redden valt. Dit geldt ook voor u. De beurs lijkt weer op te krabbelen, maar voor hoe lang weet niemand.

Linksom of rechtsom zal deze storm – hoe diep ook – goed doen voor Zilver, Goud en uiteindelijk mogelijk ook voor bitcoin.

Deze column is origineel verschenen op IEX.nl

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen