Belasting betalen over je crypto’s, moet dat?
01 december 2021 
11 min. leestijd

Belasting betalen over je crypto’s, moet dat?

Cryptocurrencies zijn een nieuwe beleggingscategorie en daarom is er steeds vaker een discussie over het wel of niet doen van belastingaangifte over de crypto’s die je bezit.

Bitcoin en andere crypto’s zijn geen wettig betaalmiddel volgens de belastingdienst. Toch moet er belasting over betaald worden, net zoals bij iedere andere vorm van inkomen of beleggen. Wél worden cryptocurrencies als vermogen gezien, en daarom zal er volgens de fiscus belasting over betaald moeten worden.

Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren over het betalen van belasting over crypto. In dit artikel vertellen we je waarom je belasting over je crypto doet, en hoe dat in zijn werk gaat.

Wanneer betaal je belasting over je crypto?

In Nederland kennen we verschillende vormen van belasting. Denk aan onder andere de inkomstenbelasting, omzetbelasting, kansspelbelasting en de vermogensbelasting. Dit zijn nog maar een aantal van de vele soorten belastingen die we kennen. Op crypto’s kunnen er verschillende vormen van belastingen van toepassing zijn, die we hieronder bespreken.

bitcoin munten

Pas wanneer je crypto hebt verkocht, weet je zeker of je een positief rendement over je belegging hebt gedaan. Dit is niet hoe de Belastingdienst ernaar kijkt. Je betaalt namelijk belasting over een fictief rendement. De koers van jouw crypto zou net na 1 januari flink kunnen dalen, waardoor de waarde van je portfolio ook daalt. Het is belangrijk om jezelf daarvan bewust te zijn.

Box 3: sparen en beleggen

Investeringen in crypto worden gezien als belegd vermogen, en daarom dient er vermogensrendementsheffing over betaald te worden. Dit is een fictief rendement op basis van de marktrente, en daarom valt het in box 3. In deze box valt vermogen dat als spaargeld en belegging kan worden gezien.

Pas wanneer je crypto hebt verkocht, weet je zeker of je een positief rendement over je belegging hebt gedaan. Dit is niet hoe de Belastingdienst ernaar kijkt. Je betaalt namelijk belasting over een fictief rendement. De koers van jouw crypto zou net na 1 januari flink kunnen dalen, waardoor de waarde van je portfolio ook daalt. Het is belangrijk om jezelf daarvan bewust te zijn.

In Nederland moet er belasting betaald worden op alle soorten inkomsten. Op beleggingen kan geld verdiend worden. Dit geldt ook op spaargeld, toen de rentestand nog een stuk hoger stond.

Voor 2021 is het heffingsvrije vermogen vastgesteld op 50.000 euro. Zodra je boven dit bedrag uitkomt, betaal je belasting over je cryptocurrencies. Dit betekent dat wanneer je minder dan dit bedrag aan vermogen hebt, je geen belasting betaald wanneer jouw crypto een belegging is. Het wordt als een belegging gezien zodra het niet je voornaamste bron van inkomsten is. 

Mocht je wel boven het heffingsvrije gedeelte uitkomen, dan bepaalt de grootte van je vermogen hoeveel belasting je betaalt. Hieronder zie je een overzicht van de vier schijven van box 3 die voor 2021 gelden.

  • Schijf 0 (Eerste € 50.000) – 0% belasting
  • Schijf 1 (€ 1 tot en met € 50.000 boven de vrijstelling) – 0,589% belasting
  • Schijf 2 (€ 50.001 tot en met € 950.000 boven de vrijstelling) – 1,395% belasting
  • Schijf 3 (vanaf € 950.001) – 1,7639% belasting

Mocht je met een fiscaal partner werken, ligt het heffingsvrije vermogen op 100.000 euro.

schijven belastingaangfite crypto

Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning

Mocht de handel in crypto als Bitcoin wél je voornaamste bron van inkomsten zijn, dan valt het verdiende vermogen onder box 1. Inkomsten die in box 1 vallen worden zwaarder belast dan vermogen in box 3. De hoogte van de inkomsten bepaald hoeveel belasting je betaalt.

De Belastingdienst geeft zelf aan dat je geen belasting in box 1 hoeft te betalen wanneer je aan crypto mining doet, ténzij je hier je brood mee verdient. In de meeste gevallen is dat niet het geval, omdat er veel kosten aan mining zijn verbonden. Over kleine opbrengsten uit mining hoef je daarom geen inkomstenbelasting te betalen.

Wat moet ik doen als ik mijn loon in crypto ontvang?

Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die het loon van hun werknemers betalen met crypto. Dit wordt door de Belastingdienst gezien als loon in nature, en daarom moet de werkgever de cryptovaluta omrekenen in euro’s wanneer ze deze versturen. Vervolgens moet er over dit bedrag belasting worden betaald in box 1.

Hoe wordt de waarde van je crypto bepaald?

Om de waarde van je crypto-portfolio te bepalen, dien je 1 januari als peildatum te nemen. Hiervoor gebruik je de koers van desbetreffende cryptomunt die geldt op de 1ste van januari van het jaar waarover je aangifte doet. Als je bijvoorbeeld aangifte doet in mei 2022 over het jaar 2021, dan kies je 1 januari 2021 als peildatum.

Wil je goed voorbereid zijn voor de aangifte van 2022? Dan is hier een tip: maak een screenshot op 1 januari 2022 van je wallet en de waarde van al je crypto. Zo kun je in mei 2023 veel makkelijker terugzoeken wat de waarde van je wallet was. Je voorkomt hiermee een hoop rekenwerk.

Wanneer je jouw crypto niet opgeeft, zal de Belastingdienst dit zien als ‘verhuld vermogen’. Mochten ze erachter komen en heb je geluk? Dan mag je een flinke boete betalen. Heb je pech, dan kunnen ze overgaan tot strafrechtelijke vervolging. 

Mocht je er nu achter komt dat je in het verleden ooit een fout hebt gemaakt bij de belastingaangifte, dan kun je dat nog goedmaken. Je kunt namelijk samen met een advocaat of fiscalist met terugwerkende kracht de aangifte van de voorgaande jaren herstellen.

cryptocurrencies en bitcoin

Crypto is toch anoniem?

Vaak wordt gedacht dat crypto volledig anoniem is. Dat is niet waar. Crypto is wél pseudoniem, wat betekent dat er geen persoonsgegevens aan een transactie zijn gekoppeld. In plaats daarvan wordt er een wallet adres aan de transactie gekoppeld die naar de gebruiker zou kunnen leiden.

Tegenwoordig kun je echter vrijwel geen crypto exchange gebruiken zonder dat je eerst een KYC-procedure doorloopt. Hier moet je al je persoonsgegevens opgeven, inclusief kopie van een ID-kaart of paspoort. De Belastingdienst kan er op deze manier dus achter komen wat de waarde van alle cryptocurrencies is die iemand in bezit heeft.

Omdat steeds meer mensen handelen in crypto, wordt er ook steeds strenger gecontroleerd op deze vorm van vermogen. Daarom is het belangrijk om belasting over crypto te betalen, om grote problemen te voorkomen.

Kom je er niet uit? 

Mocht je het lastig vinden om crypto op de juiste manier op te geven op de inkomstenbelasting, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder of belastingadviseur. Zij zijn opgeleid om de inkomstenbelasting op de juiste manier in te vullen, en weten precies hoe je jouw crypto moet aangeven op de inkomstenbelasting van 2021. 

Wil je meer leren?

Wil je meer leren over investeren of je omringen met andere gelijkgestemden in de financiële markten? Bekijk dan onze gratis cursus of proefperiode van de MoneyTalks Community.  Wil je weten waar ik op een veilige en betrouwbare manier assets aankoop en welke boeken ik aanraad? Bekijk dan de supportlinks pagina. 

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Herbert
Door

Herbert

op 06 Jan 2022

Jammer van al die dt-fouten..

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down