Crypto begrippenlijst
Crypto begrippenlijst
11 januari 2022 
in Crypto
16 min. leestijd

Crypto begrippenlijst

De crypto wereld zit vol met technische termen en begrippen, hieronder vindt je een lijst met de meest voorkomende begrippen en wat ze betekenen.
Begrippenlijst crypto: 

ATH = All Time High 

Het hoogste punt wat bijvoorbeeld een koers heeft bereikt.

ATL = All Time Low 

Het laagste punt wat bijvoorbeeld een koers heeft bereikt.

Altcoins 

Alle andere munten dan Bitcoin. 

BTC.D = Bitcoin Dominance 

Een index die de totale marktkapitalisatie van Bitcoin vergelijkt met alle altcoins. 

Bitcoin halving: 

Het halveren van de beloning voor miners wanneer zij een block hebben gemined. 

Bull en bullish. 

Iemand die verwacht de koers zal gaan stijgen. Hij/zij is dan bullish. 

Bear en bearish. 

Iemand die verwacht dat de koers zal gaan dalen. Hij/zij is dan bearish. 

Bull market: 

Een market cyclus waarin de trend voornamelijk opwaarts is.

Bear market: 

Een market cyclus waarin de trend voornamelijk zijwaarts of neerwaarts is. 

Blockchain: 

De blockchain is een digitaal decentrale database/grootboek waarin je gegevens kunt opslaan. Dit kunnen eigendomsaktes, afspraken, berichten of overschrijvingen zijn zoals bij banken. Het bijzondere van een blockchain is dat dit allemaal mogelijk is zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Hierdoor is het niet mogelijk om data te vervalsen. De bekendste blockchain is die van Bitcoin.

Binance: 

Een cryptocurrency exchange die in 2017 is opgericht door Changpeng Zhao (CZ).

BTC: 

Bitcoin. 

BNB: 

Binance coin. 

BC = Binance Chain 

Blockchain van Binance, thuishaven van de BNB coin. 

BSC = Binance Smartchain 

Een blockchain van Binance, deze blockchain loopt parallel aan de Binance Chain. 

Block explorer:

Een applicatie waarmee je details van blocks/transacties op een bepaalde blockchain kan bekijken, soms ook wel blockchain browser genoemd. 

BB = Bollinger Band. 

Een indicator binnen de technische analyse. 

Burn = Coin/Token Burn: 

Sommige Cryptocurrency projecten hebben een protocol opgenomen dat periodiek of onder een andere regel, effectief tokens uit de beschikbare voorraad haalt, waardoor de schaarste toeneemt. Vaak wordt hiervoor een openbaar onbruikbaar adres voor opgenomen die iedereen kan inzien. 

Candle(sticks): 

Een type weergave op de grafiek van een koers, wat het uiterlijk heeft van een kaars. 

Coinbase: 

Een cryptocurrency exchange die in 2012 is opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam. 

Coinmarketcap: 

Een website met informatie over o.a de prijs, totale marktkapitalisatie en handelsvolume van alle door op exchanges te verhandelen cryptomunten. 

Coingecko: 

Een website met informatie over o.a de prijs, totale marktkapitalisatie en handelsvolume van alle door op exchanges te verhandelen cryptomunten. 

Cold storage: 

Een plek waar cryptomunten offline worden opgeslagen, bijvoorbeeld op een ledger.

CeFi = Centralised Finance: 

Alle orders worden afgehandeld door één centrale exchange. 

DeFi = Decentralized finance: 

DeFi is een verzamelnaam voor financiële producten en diensten die toegankelijk zijn voor iedereen met een internetverbinding. Met DeFi zijn de markten altijd open en zijn er geen gecentraliseerde autoriteiten die betalingen kunnen blokkeren of u de toegang tot iets kunnen ontzeggen. Services die voorheen traag waren en het risico liepen op menselijke fouten, zijn automatisch en veiliger nu ze worden afgehandeld door code die iedereen kan inspecteren en onderzoeken.

DCA = Dollar Cost Average 

Een strategie waar je periodiek (maandelijks/wekelijks) hetzelfde bedrag ongeacht de koers in legt.

DYOR = Do your own research 

Een kreet die gebruikt wordt om te benadrukken ook je eigen te verdiepen/ onderzoek te doen. 

Dump: 

Een stevige daling van de koers.

Entry:

Moment van aankoop ook wel instapmoment genoemd. 

Exchange: 

Een online platform waarop je cryptomunten kunt verhandelen. Deze is veelal gecentraliseerd, maar kan ook gedecentraliseerd zijn, dat noemen we een DEX = Decentralized Exchange.

FA = Fundamentele Analyse
 Fundamentele analyse is een methode om de waarde van een bedrijf te bepalen door te kijken naar alle economische en financiële factoren die van invloed zijn. Je hebt macro-economische factoren (bijvoorbeeld de stand van de economie), micro-economische factoren (bijvoorbeeld beslissingen van het management en merkvoorkeuren van klanten) en externe factoren (bijvoorbeeld natuurrampen).. 

FOMO = Fear of missing out. 

De angst om harde koersstijging/winst mis te lopen. Hierdoor wordt vaak een impulsieve aankoop gedaan gebaseerd op emotie.
 Wanneer er veel FOMO plaatsvindt kan de koers van een munt hard stijgen. 

FIAT:

FIAT geld of Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is , maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. De waarde komt dus niet van een bepaald gewicht en/ of gehalte van edelmetaal maar op het vertrouwen dat de economische partijen stellen in de waarde van de munteenheid. 

FUD = Fear, Uncertainty & Doubt 

Een nieuwsbericht of onjuist stuk informatie wat bedoelt is om onzekerheid en angst te zaaien op de markt. Wanneer de markt erg onzeker is spreken we van veel FUD.

Futures: 

Een future is een termijncontract, waarbij een koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen een onderliggend financieel product wordt geleverd. 

Hash: 

Een hash-waarde (of hashes), is het best te vergelijken met een digitale vingerafdruk. Het identificeert iedere tekstreeks of bestand via een reeks getallen. Als twee bestanden of tekenreeksen dezelfde hash-waarde hebben dan kan je er zo goed als zeker van zijn dat ze identiek zijn.

Hashrate: 

Oftewel de snelheid van het proces Hashen en hoe hoger de hash rate hoe meer mensen deelnemen aan het mining proces. En wanneer de hash-rate te hoog wordt zal de moeilijkheid omhoog worden bijgesteld en bij te laag naar beneden bijgesteld.. 

HODL = Hold on for dear life:

Het is afgeleid van het engelse woord ‘Hold’. De term is ontstaan op een bitcoin forum in 2013. Iemand had geen succes met het zogenaamde daytraden met crypto, en besloot om voor de lange termijn te gaan. Met een slok op schreef hij: ‘I AM HODLING’. Niemand wist eigenlijk wat hij nou bedoelde, maar langzaam werd duidelijk dat het om een typfout ging en werd het een begrip in de cryptowereld.

ICO = Initial Coin Offering: 

Een methode voor teams om geld in te zamelen voor een project in de cryptocurrency space. In een ICO genereren teams op blockchain gebaseerde tokens om te verkopen aan vroege investeerders. Dit dient als een crowdfunding-fase waarin gebruikers tokens ontvangen die ze kunnen gebruiken (onmiddellijk of in de toekomst), en het project ontvangt geld om ontwikkeling te financieren.

KYC = Know your customer:

Voor bedrijven in specifieke branches zoals financiële instellingen is het verplicht om te weten wie de klant is voordat zij hun diensten mogen aanbieden. Dit gebeurt via een zogenaamde Know Your Customer (KYC) check waarbij officiële identiteitspapieren moeten worden voorgelegd door de klant.

Ledger: 

Ledgers zijn belangrijke onderdelen van de blockchain en dus ook van cryptocurrencies. Een ledger is een gezamenlijk kasboek, ook wel distributed ledger genoemd. Hierin worden meerdere computers gebruikt om transacties te verwerken en veilig te laten overbrengen naar de desbetreffende partij. Cryptocurrencies maken gebruiken van deze gezamenlijke kasboeken. Ze zorgen ervoor dat alle transacties van de munt in goede banen worden geleid. In de blockchain is dit proces via computers over de hele wereld geregeld. Alle deelnemers in de blockchain waarborgen de veiligheid en als er iets niet klopt, zal de transactie worden afgekeurd. 

Leverage: 

Leverage trading oftewel margin trading is een investeringstechniek waarbij er posities ingenomen worden met geleend geld en zorgt ervoor dat je met een kleine inleg een trade kunt openen met een veel grotere waarde (hefboomeffect). De inleg die je doet wordt ook wel de marge genoemd en kun je zien als de borg of het onderpand van je trade. 

Lighting network: 

Het Lightning Network is een netwerk dat bovenop een blockchain zit om snelle transacties mogelijk te maken. 

Liquiditeit: 

Liquiditeit is het vermogen een asset als bijvoorbeeld Bitcoin te kopen of verkopen zonder dat dit een drastische verandering in de prijs teweeg brengt. 

Marketcapitalisatie: 

De totale marktwaarde van alle cryptomunten bij elkaar. Dit wordt vaak berekend met de volgende formule: Huidig aantal coins in omloop x prijs. 

Max supply:

De vooraf bepaalde maximum voorraad van een coin. 

MA = Moving Average: 

Een indicator die wordt gebruikt binnen de technische analyse, het weergeeft de gemiddelde koers van bijvoorbeeld 50 of 200 dagen. 

EMA = Exponential Moving Average

Een indicator die wordt gebruikt binnen de technische analyse, het weergeeft de gemiddelde koers in een bepaald tijdsframe, maar legt meer de nadruk op de meest recente koersontwikkelingen. 

Miners: 

Een Bitcoin miner is iemand die een node host en aan Bitcoin mining doet.

Mining: 

Door middel van het minen van Bitcoin wordt er meer Bitcoin toegevoegd aan de huidige voorraad. Het netwerk is zo opgebouwd dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen worden vergaard. 

Mooning: 

Mooning en to moon zijn kreten die je vaak hoort als de koers erg hard stijgt. De koers gaat ‘naar de maan’, figuurlijk gesproken uiteraard. 

Node: 

Een node is een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk zoals van bijvoorbeeld Bitcoin. De nodes controleren alle transacties op hun betrouwbaarheid.

PNL = Profit and loss: 

Je winst - je verlies bepaald of je net profit of net loss staat. Dit wordt vaak weergegeven in de vorm van PNL. Meestal in een trade of je portfolio over een bepaald tijdsbestek. 

PoS = Proof of stake: 

Het valideren van transacties en het maken van nieuwe blokken op de blockchain door je crypto te staken. 

PoW = Proof of work: 

Het valideren van transacties en het maken van nieuwe blokken op de blockchain door het hosten van een node, waardoor er computerkracht wordt gebruikt voor het valideren van deze transacties. 

Portfolio: 

Een verzameling van verschillende altcoins bij elkaar wordt ook wel een portfolio genoemd. 

Pump and dump:

Manipulatie van een koers wat meestal wordt uitgevoerd op coins met een wat lagere marktkapitalisatie gezien deze makkelijker zijn te manipuleren. 

Rekt: 

Een term die wordt gebruikt als iemand veel geld is verloren met een belegging of trade. Het is een afkorting van het Engelse woord Wrecked wat vernield of vernietigt betekent. 

ROI = Return on investment: 

Rendement op investering. 

RSI = Relative strength index: 

Een indicator die wordt gebruikt binnen de technische analyse om de kracht van een opwaartse of neerwaartse beweging te meten. 

SATS = Satoshis: 

Een Satoshi is een stukje bitcoin, een hele Bitcoin is 100.000.000 Satoshi. 

S2F = Stock-to-flow: 

De stock to flow is de huidige voorraad van een goed gedeeld door de jaarlijkse nieuwe productie van dit goed. 

SEC = Securities and Exchange Commission: 

Een onafhankelijke commissie van de Amerikaanse overheid, opgericht na de Wall Street crash van 1929, het doel van de SEC is het handhaven van de wetten tegen marktmanipulatie. 

Shilling: 

Het ophypen van een bepaalde munt waar de eerder genoemde hyper ook baat bij heeft. 

Shitcoin: 

Een alt-coin met een lage marketcapitalisatie wat veelal geen user case heeft. Het heeft vaak veel weg van een pump & dump. 

Smart contract: 

Een smart contract is eigenlijk een digitaal contract wat je kunt opstellen zonder tussenkomst van een derde partij. 

Spread: Spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een markt. Als de koopprijs van een markt bijvoorbeeld $ 1,05 is en de verkoopprijs $ 0,95 is, is de spread $ 0,10. 

Stable coin: 

Een munt die altijd dezelfde waarde behoud en meestal gelijk staat aan een valuta zoals bijvoorbeeld de dollar.
 Voorbeelden van stablecoins zijn: USDT, BUSD, USDC en UST. 

Staking: 

Het staken van je crypto houdt in dat je jouw crypto vastzet om het netwerk van de desbetreffende munt te versterken en te ondersteunen. Als beloning voor het vastzetten ontvang je een soort rente wat verschilt per munt. De tijd waarin je iets kunt vastzetten varieert en bij sommige staking protocollen kun je ten allen tijden je cryptocurrency terughalen. 

SL = Stop-loss: 

Het vooraf bepaalde punt wat de koers heeft bereikt waarop jouw trade wordt gesloten of je jou asset verkoopt. De term heet stop-loss maar kan uiteraard ook worden geplaatst als je winst hebt gemaakt. 

SL Hunt: 

Een gebeurtenis waarin whales de koers express naar beneden drukken om zo een hoop stop-losses te triggeren. Omdat de stop-losses allemaal achter elkaar worden getriggerd daalt de koers nog harder. 

TA = Technische analyse:

Met technische analyse richt je je op het analyseren van de grafiek van bijvoorbeeld valuta’s, aandelen en cryptocurrencies.
 Op deze manier probeer je door middel van het toepassen van indicatoren, steun/weerstands en trendlijnen en daarnaast patronen, te voorspellen wat de koers gaat doen. 

Ticker: 

Reeks letters waarmee een munt kan worden geïdentificeerd, bijvoorbeeld: BTC = Bitcoin
 ETH = Ethereum. 

TP = Take profit: 

Het meestal vooraf bepaalde punt wat de koers heeft bereikt waarop je winst neemt. Een term die veelal door traders wordt gebruikt. 

VOL = Volume: 

Volume in de vorm van een indicator geeft de hoeveelheid volume in een tijdsframe aan, dit is gerelateerd aan je chart tijdsframe. Dit is een opsomming van koop en verkoop orders waarin de kleur van het volume de overhand aangeeft (is er meer gekocht of verkocht ook te zien aan de beweging van de markt) 

Whale:

De term Whale of Whales is gebaseerd op 1 van de grootste dieren op aarde.
 Er word met deze term een persoon of institutie bedoeld die een grote hoeveelheid munten in bezit heeft en hiermee enige invloed op de koers kan hebben. 

Wil je meer leren?

Wil je meer leren over investeren of je omringen met andere gelijkgestemden in de financiële markten? Bekijk dan onze cursus of proefperiode van de MoneyTalks Community.  Wil je weten waar ik op een veilige en betrouwbare manier assets aankoop en welke boeken ik aanraad? Bekijk dan de supportlinks pagina. 




Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen