Central Bank Digital Currency in aantocht?! - Madelon Vos
Central Bank Digital Currency in aantocht?!
23 maart 2020 
1 min. leestijd

Central Bank Digital Currency in aantocht?!

Bij het beleid voor commerciële banken wordt aan alles wordt gedacht. Zelf de Central Bank Digital Currency werd door het IMF weer onder de loep genomen.

Terwijl de wereld in brand lijkt te staan, daarom wordt er aan de kant van de centraal bankiers volop geen naar mogelijkheden. Mogelijkheden om het hoofd boven water te houden. Dit zou wellicht een Central Bank Digital Currency kunnen zijn.

Van stimuleringsmaatregelen tot versoepelen van het beleid voor commerciële banken, aan alles wordt gedacht. Zelfs Central Bank Digital Currencies werden door het IMF weer onder de loep genomen.

Het coronavirus teistert de financiële markten. Ondanks dat wordt er volop gekeken naar nieuwe toepassingen van cryptovaluta. De adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gaf zijn visie op de mogelijkheden van Central Bank Digital Currencies (CBDC).

Central Bank Digital Currency

Eerst even in het kort: hoe zat het ook al weer. Zo’n CBDC is eigenlijk niets anders dan de digitale euro of dollar. Hetzelfde zoals we deze nu kennen. Een CBDC kent echter geen fysieke munt en het geld is programmeerbaar. Dit maakt dat zo’n munt enkele voordelen kan hebben bij interbancaire transacties of het voeren van monetair beleid.

De adjunct-directeur van het IMF, Tao Zhang, stelde het volgende: ”In sommige landen kunnen de kosten voor het managen van cash erg hoog zijn. Toegang tot betalingssystemen is soms niet beschikbaar voor mensen zonder bank…. Een digital currency uitgegeven en gedekt door een vertrouwde regering, kan helpen de adoptie van privé uitgegeven valuta (stablecoins) te remmen.”

De vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Aan de technische kant heeft een CBDC nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Om een en ander voor de klant goed te laten verlopen dienen de commerciële banken en de centrale banken behoorlijke stappen te maken. Dit resulteert in een hoop extra werk.

In mijn ogen is dat nu net niet iets waar de centrale banken tijd aan willen en kunnen besteden. Er heerst paniek en spanning op de financiële markten. Dat is niet onterecht, want al maanden woedt er een crisis in het hart van het financiële systeem. Deze crisis is mede door deze Corona crisis bloot komen te liggen.

Hoe je het ook wendt of keert, er gaan sombere tijden aankomen. De vraag is hoe lang het systeem het nog volhoudt. What’s next?! Een nieuwe dollar of euro in de vorm van een CBDC, of behoudt men toch liever de digitale euro of dollar om zich de kosten en moeite te besparen? De tijd zal het leren.


Deze column is origineel verschenen op IEX.nl.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen