Wetgeving doet Nederlandse crypto-ondernemers das om
Wetgeving doet Nederlandse crypto-ondernemers das om
28 april 2020 
1 min. leestijd

Wetgeving doet Nederlandse crypto-ondernemers das om

Vorige week dinsdag avond stemde de Eerste Kamer over de wijziging van de ‘implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn’. De senaat stemde bijna unaniem voor. De Nederlandse toepassing van de Europese wetgeving heeft grote gevolgen voor de Nederlandse crypto- en blockchain-ondernemers. Deze wetgeving doet vele Nederlandse Crypto-ondernemers de das om.

Zo zijn bedrijven verplicht zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank houdt het toezicht. De kosten daarvan zijn begroot op €1,7 miljoen op jaarbasis en worden verdeeld over de deelnemende bedrijven. Naar verwachting zullen zich ongeveer 50 bedrijven registreren, dus dat komt neer op €34.000 per bedrijf per jaar. De kans is echter behoorlijk groot dat van deze 50 bedrijven een veelvoud zal afvallen. Hierdoor moet het totaalbedrag onder een nog kleinere groep ondernemers worden verdeeld.

Start-ups

De overige regels, zoals het melden van verdachte transacties en het doen van onderzoek naar de aandeelhouders, zijn over het algemeen positief ontvangen. De kosten voor toezicht zijn echter te hoog, en bedrijven hebben een speciale compliance-afdeling nodig. U kan het zelf ook indenken: deze wetgeving doet Nederlandse Crypto-ondernemers das om.

Het gaat veelal om startups waarin in sommige gevallen slechts een of twee ondernemers een rol hebben. Voldoen aan de regels van DNB is voor velen dus erg lastig. Het bitcoinbedrijf Get Bittr, dat wordt gerund door slechts één persoon, gaf vorige week bijvoorbeeld aan de bedrijfsvoering te moeten stoppen. De verwachting is dan ook dat meerdere bedrijven zullen volgen.

Er is voor de cryptobedrijven nog een sprankje hoop. Minister van Financiën Wobke Hoekstra heeft al aangegeven dat de kostenberaming voor het houden van toezicht niet in proportie is. DNB zal de begroting mogelijk herzien. Dat kan echter nog enkele maanden tot wel een jaar duren, wat voor kleinere bedrijven wellicht al te laat is.

Deze column is in zijn geheel te lezen op IEX.nl.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen