Jerome Powell: Bitcoin is geen bedreiging voor de dollar, maar een digitale concurrent van goud
Jerome Powell: Bitcoin is geen bedreiging voor de dollar, maar een digitale concurrent van goud
07 december 2024 
2 min. leestijd

Jerome Powell: Bitcoin is geen bedreiging voor de dollar, maar een digitale concurrent van goud

Jerome Powell, ‘s werelds meest invloedrijke centrale bankier: “Bitcoin is geen bedreiging voor de dollar, het is een concurrent voor goud.” 

Wat betekent deze uitspraak écht?
Wat zei Powell precies? “Bitcoin is net als goud, alleen dan digitaal.” “Mensen gebruiken het niet als een betaalmiddel of als een waardevast middel. Het is enorm volatiel. Het is geen concurrent van de dollar; het is eigenlijk een concurrent van goud." 

Powell erkent in deze dat bitcoin momenteel niet dient als betaalmiddel en dus geen concurrent is voor de dollar. Net als goud is het schaars, onafhankelijk en vrij van politieke inmenging. Alleen… is het digitaal en grenzeloos.

Waarom vergelijkt Powell bitcoin met goud?
Hij heeft door dat bitcoin niet past in ‘het systeem’, maar ook zeker niet meer in de categorie ‘onzin’. Goud staat al sinds de oprichting van centrale banken op de centrale bank balansen als zogenoemde reserve-asset. Met als mogelijkheid om opnieuw te beginnen als fiat geld zou falen…Goud is daarmee een ‘store of value’’… een opslag van waarde.

Dat bitcoin in de ogen van Powell een concurrent vormt voor goud en  gezien wordt als goud, maar dan digitaal, zou bitcoin daarmee (los van de volatiliteit) toch ook een store of value maken?

Powell’s uitspraak lijkt tegenstrijdig, maar er zit een subtiel verschil in interpretatie
Powell erkent dat bitcoin in potentie dezelfde eigenschappen heeft als goud (schaarste, onafhankelijkheid, digitale aard), maar hij stelt dat het op dit moment geen waardevast middel is door de hoge volatiliteit. Momenteel betwist Powell dat bitcoin haar rol als store of value effectief vervult. Zijn nadruk ligt op de volatiliteit, die volgens hem de waardeopslagfunctie in de praktijk belemmert.

Door bitcoin te vergelijken met goud plaatst hij de munt tóch in de categorie van waardeopslag-activa, ondanks dat hij vindt dat het daar nog niet volledig aan voldoet. Het is alsof hij zegt: “Het heeft de potentie, maar het is er nog niet.” Volatiliteit is hét argument tegen bitcoin.

Powell noemt bitcoin “highly volatile”. Klopt, maar wist je dat goud in zijn vroege dagen ook erg volatiel was? Volatiliteit is een fase van groei. Vraag jezelf af: wat gebeurt er als die stabiliteit toeneemt?

Daarnaast stelt Powell dat bitcoin geen bedreiging is voor de dollar… Powell minimaliseert hiermee de impact van bitcoin op valuta.  Strategisch, want erkennen dat bitcoin een concurrent is voor de dollar zou de status van de dollar als reservevaluta direct aantasten.

Powell zal nooit erkennen dat ook maar íets een concurrent of gevaar is voor de dollar. Dat risico is te groot, omdat het erkennen van gevaar de dollar júist in gevaar kan brengen.

Het grotere plaatje
Powell’s opmerkingen zijn een erkenning van bitcoin’s legitimiteit als asset class. In mijn optiek een zeer belangrijke mijlpaal. Een van de machtigste financiële leiders ter wereld ziet bitcoin als serieus alternatief voor goud.

Wat betekent dit voor jou?
Bitcoin staat nog aan het begin van adoptie. Institutionele beleggers omarmen de asset class, de technologie ontwikkelt zich, staten en overheden tonen interesse en zelfs centrale banken kunnen er niet meer omheen.

Mijn conclusie
Jerome Powell vindt bitcoin geen valuta, maar een digitale concurrent van goud. Én er zit nog veel meer in het vat, maar dat moet de toekomst uitwijzen. Deze uitspraak verandert in ieder geval hoe de wereld naar bitcoin kijkt.


Wil je meer leren over Bitcoin? Ik heb een gratis Bitcoin Bundel opgesteld met mijn belangrijkste Bitcoin content, Bullmarkt rapport & gesprekken met bekende Bitcoiners en ontdek hoe sound money onze toekomst kan veranderen. Want kennis is niet alleen macht – het is vrijheid. Download hem hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen