Goud of Bitcoin? Waarom niet allebei?
Goud of Bitcoin? Waarom niet allebei?
04 december 2020 
2 min. leestijd

Goud of Bitcoin? Waarom niet allebei?

Wat je ziet in deze tijd is dat er steeds meer polarisatie ontstaat. Je bent ergens voor of je bent tegen. De middenweg vervaagt steeds meer en meer. Dit kan ook gekoppeld worden aan de haat liefde verhouding die er speelt tegenover Bitcoin. Als je voor goud bent, moet je haast wel tegen Bitcoin zijn en visa versa. Om deze tweestrijd in een ander daglicht te plaatsen, wil ik laten zien dat Bitcoin en goud heel goed samen kunnen gaan en waarom ik geloof in deze combinatie, in plaats van het ene te verafschuwen en het andere te adoreren.

Wat gebeurd er op dit moment in de wereld?

De gevolgen van Corona zijn immens op de economie. De geldkranen zijn letterlijk en figuurlijk opengedraaid en dan hebben we de mogelijke introductie van een Universele Basis Inkomen (UBI) nog niet eens besproken. Er wordt dus meer geld bijgedrukt om de economie draaiende te houden zonder dat daardoor de productiviteit ervan groeit. De koopkracht daalt gestaag doordat er meer geld wordt bijgedrukt. Dit noemen we inflatie en dit is de waardevermindering van ons geld, ofwel alles wordt steeds maar duurder en duurder.

Ongecontroleerd geld bijdrukken door de Centrale Banken kan zelfs leiden tot hyperinflatie, een situatie die wij nog kennen uit het Duitsland van de jaren 30 in de Weimar Republiek of zeer recentelijk nog in Zimbabwe of Venezuela, waarbij prijzen in een jaar tijd zelf met meer dan duizenden procent stegen. Wat hier goed begrepen dient te worden is dat geld ongelimiteerd kan worden bijgedrukt. Er zit dus geen maximum aan het geld dat kan worden bijgedrukt.

“Waardevaste investeringen”

Om deze inflatie of geldontwaarding in je vermogen tegen te gaan, kan er worden geïnvesteerd in “waardevaste” producten. Voorbeelden hiervan zijn goud en Bitcoin. Zo kon je bijvoorbeeld met een gouden munt (ounce) 200 jaar geleden een mooi pak kopen en kun je dat vandaag de dag nog steeds voor diezelfde munt kopen. Waar geld ongelimiteerd kan worden bijgedrukt, is er maar een bepaalde en nagenoeg vaste hoeveelheid goud op de wereld. Goud wordt daarom ook gezien als een waardevaste bescherming tegen inflatie. Bitcoin wordt op ook wel gelijke wijze ervaren als het digitale goud. Waarbij de hoeveelheid goud nog steeds beperkt kan stijgen door middel van goudwinning uit de grond, heeft Bitcoin uiteindelijk maximaal 21 miljoen coins in productie. Nadat er 21 miljoen Bitcoin zijn geproduceerd komt er dus nooit meer een Bitcoin bij!

De correlatie tussen goud, Bitcoin en geld.

Kort samengevat kan geld dus wel ongelimiteerd bijgeprint worden, waardoor de waarde van het geld doorlopend minder wordt, ofwel er sprake is van een continue inflatie, mogelijk zelfs hyperinflatie. Dit in tegenstelling tot goud, waarvan er een maximale hoeveelheid goud in de wereld is. Deze hoeveelheid stijgt jaarlijks beperkt door goudwinning, een langzaam, zeldzaam, kostbaar en complex proces. Tot slot heb je Bitcoin waarvan er uiteindelijk maar 21 miljoen coins kunnen worden geproduceerd. De waarde van producten en diensten uitgedrukt in eenheden Bitcoin of goud zal nauwelijks veranderen. Zij zijn immers waardevast en een goede hedge tegen inflatie. De hoeveelheid geld in de wereld kan echter ongelimiteerd blijven groeien, zelfs tot duizenden procenten per jaar.

Zetten we deze omstandigheden tegen elkaar uit, dan kan het haast niet anders dat de waarde van Bitcoin en goud uitgedrukt in geld alleen maar kan of zelfs misschien wel moet stijgen door deze onderlinge correlatie. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Bitcoin daarom nu ook wel het digitale goud wordt genoemd en dat deze ook zijn plek heeft verdiend in een gediversifieerde portefeuille, samen met de edelmetalen.

Wil jij weten waar Madelon haar edelmetalen en Bitcoins koopt? Volg dan deze link.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen