Waarom en hoe kun je investeren in edelmetalen?
Waarom en hoe kun je investeren in edelmetalen?
15 juli 2021 
5 min. leestijd

Waarom en hoe kun je investeren in edelmetalen?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende beleggingsmogelijkheden. Crypto is zonder meer een van de meest moderne manieren om je geld te investeren. Daar tegenover staat beleggen in edelmetalen; dit is weer een stuk traditioneler.

De laatste tijd kreeg ik steeds vaker vragen over investeren via deze traditionele beleggingsvormen. Daarom ga ik je in dit artikel uitleggen waarom investeren in edelmetalen als goud en zilver een verstandige keuze kan zijn, maar ook hoe je dat kunt doen.

Waarom zou je beleggen in edelmetalen?

Veel mensen zien beleggingen in edelmetalen als een verstandige keuze omdat je minder risico zou lopen dan bij bijvoorbeeld aandelen of crypto. Dat is niet helemaal waar, want de koers van edelmetalen gaat, net zoals bij aandelen en crypto, ook op en neer. Echter is de koers uiteraard minder volatiel als bij crypto.

De goudkoers is in 2013 bijvoorbeeld flink gedaald. Echter, wanneer je ervoor had gekozen om voor de lange termijn in goud of zilver te investeren, zou je nu een mooi rendement behaald hebben. In dat geval zou het dus een mooie investering zijn geweest.

Wat investeren in edelmetalen zo aantrekkelijk maakt, is dat het historisch gezien in de toekomst nog dezelfde koopkracht behoudt. Zo kun je voor een gram goud dezelfde hoeveelheid ruwe olie kopen als 50 jaar gelden. Dat is niet het geval wanneer we kijken naar monetaire valuta’s als de euro en dollar.

Daarnaast kun je ook nog een mooi rendement op het goud behalen. Wanneer we naar de goudkoers van de afgelopen 15 jaar kijken, zien we een sterke groei.


Hoe kan ik in edelmetalen investeren?

Er zijn verschillende manieren waarop je in edelmetalen kunt beleggen. Dit kun je bijvoorbeeld fysiek doen via een webshop zoals The Silver Mountain. Dit kun je bijvoorbeeld ook in persoon doen op afspraak.

Een andere optie is om edelmetalen te kopen bij GoldRepublic, waar je online op hun platform fysieke edelmetalen kunt kopen in de vorm van baren.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om te beleggen in een ETF die de goud- of zilverkoers vertegenwoordigt. Echter, dan weet je niet zeker of de waarde van de koers daadwerkelijk ergens op is gebaseerd.


Investeren in edelmetalen bij GoldRepublic

GoldRepublic is een internationaal platform waar je kunt beleggen in fysieke edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Door een account te openen op dit platform kun je binnen een aantal klikken fysieke edelmetalen kopen.

De edelmetalen die je bij GoldRepublic koopt, worden aan de portefeuille van je account toegevoegd. GoldRepublic zal deze fysieke edelmetalen vervolgens voor je aanschaffen en veilig voor je bewaren.

Het grote voordeel van GoldRepublic is dat je, in tegenstelling tot bij fysieke winkels, 24 uur per dag en 7 dagen per week edelmetalen kunt kopen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de edelmetalen in de kluis van GoldRepublic te bewaren. Je loopt dan dus niet het risico op diefstal of het kwijtraken van je investering.

Maak je geen zorgen over de veiligheid: de kluizen worden altijd beveiligd, de baren zijn verzekerd en GoldRepublic staat onder toezicht van de Autoriteiten Financiële Markten (AFM).


De kosten van GoldRepublic

Je betaalt gewoon de marktprijs voor de edelmetalen. Natuurlijk komen er ook nog wat transactiekosten bij. Deze bedragen 1% van het gehele orderbedrag. Besluit je op de baren door GoldRepublic te laten bewaren? Dan betaal je hiervoor een klein percentage aan opslagkosten per jaar. De exacte tarieven vind je via de volgende link.

Op welke manieren kan ik investeren in GoldRepublic

Je kunt op verschillende manieren fysieke edelmetalen aanschaffen. Denk hierbij aan:
1. een aankoop per keer doen op basis van een X bedrag
2. op basis van een X gewicht
3. Door te sparen, op basis van een maandelijks in te leggen bedrag vanaf €50,-. Dit is een zogeheten spaarplan, waarbij iedere week/maand/jaar automatisch een bedrag in edelmetalen wordt geïnvesteerd. Je kunt dit dus een beetje vergelijken met Dollar Cost Averaging (DCA). De transactiekosten verlagen dan naar 0,5%.

Wat zijn de voordelen van het investeren bij GoldRepublic?

  • – Iemand die op 1 januari 2000 goud kocht, heeft een rendement van 400% behaald
  • – Gemakkelijk 24/7 goud kopen via een online account
  • – Zelf kiezen waar je je goud wilt opslaan
  • – je koopt fysiek goud. Het goud is je juridisch eigendom
  • – Met slechts enkele klikken op de muis verkoop je je goud weer terug voor euro’s op je bankrekening

Hoe kan ik starten bij GoldRepublic?

Je kunt bij GoldRepublic beleggen in edelmetalen vanaf €50 of één gram edelmetaal. Je hebt de keuze uit goud, zilver en platina.

  1. Eerst maak je een account aan op de website van GoldRepublic. Via de volgende link krijg je tijdelijk 1 gram gratis goud á EU 55: Klik hier om gratis een account aan te maken.
  2. Nadat je bent ingelogd, klik je op ‘Valideer mijn account’ om je account te valideren en activeren.
  3. Zorg ervoor dat je twee-staps-authenticatie binnen ‘Instellingen’ aanzet. Hierdoor wordt je account extra beveiligd.
  4. Je kunt edelmetalen kopen door binnen het platform een kooporder te plaatsen. Het is alleen mogelijk om goud, zilver of platina te kopen door middel van iDeal of een bankoverschrijving. Na de aankoop vind je jouw positie in je portefeuille.


Aanmelden bij GoldRepublic kan binnen enkele klikken.

Je kunt jouw baren namelijk op ieder moment verkopen binnen het platform. Hierna kun je jouw geld opnemen bij GoldRepublic door het te laten overschrijven naar je bankrekening.

Het is ook mogelijk om toegang tot het platform te krijgen door middel van de GoldRepublic App. Deze kun je downloaden voor smartphones die gebruik maken van Android en iOS nadat je een account hebt aangemaakt via de website.

Speciale TIP:
Koop alleen goud/zilver tijdens kantooruren. Over het algemeen is de spread lager tijdens kantooruren, omdat er op zo’n moment snel ingespeeld kan worden op volatiliteit. Dit scheelt je dus in de kosten.

Wil je toch liever fysiek goud, zilver of platina thuisbezorgd hebben?

Dat kan uiteraard ook. Dit zou je bij de grootste muntenhandelaar van Nederland kunnen doen. Het aankopen van fysiek zilver en goud gebeurt op een toegankelijke, veilige en transparante manier. Verder biedt The Silver Mountain altijd een terugkoopgarantie, veilig en verzekerd transport en een echtheidsgarantie.

Uiteraard heb ik ook met The Silver Mountain een leuke actie geregeld waarbij je een gratis zilveren munt á €37 krijgt bij je eerste aankoop vanaf EU1000. Gebruik hiervoor de kortingscode: 'TSMVOS23', tijdens het afrekenen >>


Na het lezen van mijn column is het je waarschijnlijk wel duidelijk hoe makkelijk het tegenwoordig kan zijn om te beleggen in edelmetalen. Wil je meer weten over beleggen? Bekijk dan onze gratis cursussen en/of de proefperiode van de community. Daarnaast hebben we diverse beleggingsexperts in onze community die 24/7 voor je klaarstaan.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen