Handelen met behulp van Technische Analyse: Patronen
Handelen met behulp van Technische Analyse: Patronen
05 juli 2021 
5 min. leestijd

Handelen met behulp van Technische Analyse: Patronen

Zoals bekend is de koers van Bitcoin behoorlijk volatiel. Regelmatig zien we grote prijsstijgingen en -dalingen. Idealiter creëer je rust voor jezelf door een inschatting te maken van het koersverloop van Bitcoin. Dit kan onder andere met behulp van Technische Analyse en het zien van patronen.

Door middel van Technische Analyse kan men met behulp van wiskundige formules een objectieve analyse maken, hieronder vallen indicatoren en oscillatoren. Daarnaast kan men ook gebruik maken van een subjectievere manier van analyseren, namelijk patroonanalyse. Bij patroonanalyse wordt er gekeken naar emotie op de markt. De uitgangspunten hierbij zijn: markten kennen drie bewegingen, koersen bewegen in trends en de geschiedenis herhaalt zich.

Op basis van patroonanalyse kan met een bepaalde mate van zekerheid worden gesteld hoe groot de kans is dat een patroon een koersbeweging in een bepaalde richting tot gevolg heeft. In feite is het een soort kansberekening. Als een patroon vaker in de geschiedenis voorgekomen is, kunnen we daarna stellen dat de kans dat een patroon als deze, een kans van …% heeft op een opwaartse uitbraak. Door hier handig op in te spelen, kan men op de beweging mee liften.

Bullish, bearish en reversal koerspatronen

Waarschijnlijk heb je de termen bullish, bearish en reversal al wel eens gehoord, maar we leggen ze nog even kort uit. Bullish koerspatronen geven de waarschijnlijkheid aan van een opwaartse trend. Bearish koerspatronen geven de waarschijnlijkheid aan van een neerwaartse trend. En reversal koerspatronen geven de waarschijnlijkheid aan dat de overheersende trend ten einde komt en dat er een prijsuitbraak in de tegenovergestelde richting te verwachten is.

Van elk van de 3 soorten zullen we een aantal handige koerspatronen bespreken. Andere koerspatronen en tradingtools worden besproken in onze cursus ”Crypto en Trading Academy”.

Bullish patronen

> Ascending Triangle

De koers komt van onder, er wordt een horizontale top gelegd en loopt in een soort punt op. Dit patroon initieert een opwaartse uitbraak. Volgens de statistieken gebeurt dit in 63 procent van de gevallen. Hierbij zijn ook de steun- en weerstandslijnen erg belangrijk.

Het koop- of verkoopmoment vindt plaats op het uitbraakmoment, want er gebeurt tot die tijd nog veel en er zijn meerdere indicatoren.


Bron: Daily FX

> Falling Wedge

De koers wordt door de trendlijnen in een driehoek gedrukt welke naar beneden gaat. In 68 procent van de gevallen volgt er een opwaartse uitbraak. Wedges komen minder vaak voor dan een triangle, maar is wel een belangrijk indicator.

Een wedge kan ook een reversal patroon aangeven en dus van trend wisselen.


Bron: Daily FX

> Cup and Handle

Dit patroon heeft de vorm van een soort ‘’kopje’’ (cup) en ‘’oortje’’ (handle). Handig om aan te geven is dat het kopje niet altijd exact rondloopt, dit is vaak iets grover.

Het Cup and Handle patroon laat zich vaak zien op langere timeframes en initieert een opwaartse trend.


Bron: IG

Bearish patronen

> Descending Triangle

De koers komt van boven, er wordt een horizontale bodem gelegd en loopt in een soort punt naar beneden. Dit patroon initieert een neerwaartse uitbraak. Volgens de statistieken gebeurt dit in 54 procent van de gevallen. Hierbij zijn ook de steun- en weerstandslijnen erg belangrijk.

Wederom vindt het koop- of verkoopmoment plaats op het uitbraakmoment, want er gebeurt tot die tijd nog veel en er zijn meerdere indicatoren.


Bron: Daily FX

> Rising Wedge

De koers wordt door de trendlijnen in een driehoek gedrukt welke naar boven gaat. In 60 procent van de gevallen volgt er een neerwaartse uitbraak. Wedges komen minder vaak voor dan een triangle, maar is wel een belangrijk indicator.

Een wedge kan ook een reversal patroon aangeven en dus van trend wisselen.


Bron: Daily FX

> Reverse Cup and handle

Dit patroon heeft de vorm van een soort ‘’kopje’’ (cup) en ‘’oortje’’ (handle), maar dan omgekeerd. Handig om aan te geven is dat het kopje niet altijd exact rond loopt, dit is vaak iets grover.

Het Reverse Cup and Handle patroon laat zich vaak zien op langere timeframes en initieert een neerwaartse trend.


Bron: IG

Reversal patronen

> Head & Shoulders

Een Head & Shoulders patroon laat een reversal patroon zien. Het betekent het einde van een trend en bestaat uit drie onderdelen; een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder.

Bij dit patroon bevindt de koers zich in opwaartse trend en initieert het een neerwaartse trend.


Bron: Daily FX

> Inverse Head & Shoulders

De Inverse Head & Shoulders is, zoals de naam al zegt, het omgekeerde van het Head & Shoulders patroon. Bij dit patroon bevindt de koers zich in neerwaartse trend en initieert het een opwaartse trend.


Bron: Daily FX

Maak je trading toolbox compleet

Bovengenoemde koerspatronen zijn slechts enkele indicatoren van de verwachtte koers. Naast koerspatronen zijn er nog andere indicatoren die je meer kunnen vertellen over het verloop van de koers, zoals trendlijnen, candlestick patronen en volume indicatoren.

Het geheel van tools die je gebruikt tijdens het doen van technische analyse wordt ook wel je toolset genoemd. Deze toolset is essentieel in het doen van goede trades!

Wil je succesvol gaan traden en meer weten over de verschillende tools en het doen van technische analyses?
Start dan met onze cursus ‘’Crypto & Trading Academy’’; hier leer je alles over het doen van technische analyses, het lezen van grafieken en hoe je geld kan verdienen met traden.

In onze MoneyTalks Community bespreken we ook dagelijkse de koersen van Bitcoin en andere cryptocurrencies en worden er technische analyses gedeeld door Madelon en experts. Benieuwd? Probeer nu 7 dagen voor slechts 1 euro!

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen