De Dollar Cost Average (DCA) strategie bij Bitcoin
De Dollar Cost Average (DCA) strategie bij Bitcoin
25 januari 2021 
1 min. leestijd

De Dollar Cost Average (DCA) strategie bij Bitcoin

‘Waarde Bitcoin stijgt voor het eerst tot boven de 50.000 dollar’’ en ‘’ Bitcoin daalt gigantisch in waarde na sterke opmars’’. Zomaar wat krantenkoppen uit populaire media in de afgelopen weken. Best wel zenuwslopend en vooral inspelend op hoogte- en dieptepunten.

Als investeerder kunnen deze krantenkoppen en de volatiele koers van Bitcoin in het algemeen zorgen voor onrust en onzekerheid. Want wanneer is het het perfecte moment om Bitcoin of andere assets te kopen? Dat is de grote vraag.

Hoe kan je dan toch op een rustige manier in Bitcoin of andere assets beleggen, zonder direct hoge bedragen te betalen en voor je gevoel veel risico te lopen? Een optie is de Dollar Cost Average (DCA) strategie.

Wat is het idee achter de DCA-strategie?

Het idee van de DCA-strategie is dat je periodiek hetzelfde bedrag in bijvoorbeeld Bitcoin investeert. Op deze manier is je inleg minder afhankelijk van het risico van volatiele markten, verklein je het risico van een verkeerd instapmoment en daalt de gemiddelde inkoopwaarde.

Hierdoor bouw je voor jezelf meer zekerheid en rust in.

De DCA-strategie is het tegenovergestelde van de Lump Slump strategie, waarbij je in 1 keer een groot bedrag investeert. De koers van Bitcoin is in de afgelopen jaren allesbehalve stabiel gebleken, maar de koers is wel enorm gestegen. Daarom is de DCA-strategie juist voor Bitcoin en andere crypto’s interessant als je kiest voor een lange termijn focus (HODL).

Daarnaast speelt emotie bij de DCA-strategie een minder grote rol. Door structuur aan te brengen in je beleggingen, hoef je je minder druk te maken over de dagelijkse koers en de sterke stijgingen en dalingen.

Benieuwd waar Madelon haar Bitcoins, aandelen of edelmetalen koopt? Volg dan deze link.

Niet in 1x een groot bedrag

Niet iedereen heeft eenmalig een grote som beschikbaar om te investeren. En dat hoeft met de DCA-strategie ook niet. Je legt periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, een bedrag in en bouwt zo langzaamaan een mooie portefeuille.

Bedenk wat jij maandelijks kan missen en hoe je dit wilt gebruiken. Sparen is niet meer rendabel en er zijn tegenwoordig mooie en relatief eenvoudige kansen om je geld anders te besteden; investeren in Bitcoin, goud of andere aandelen(fondsen).

Let op: lees je altijd goed in en bedenk je dat je inleg niet garant staat voor winst.

Voorbeeld

Madelon geeft je tijdens haar wekelijkse YouTube serie ‘’Madelon Praat’’ een update van het laatste nieuws op het gebied van Bitcoin, de Macro-economie en andere assets.

Ook geeft ze maandelijks een update over haar DCA-strategie; ze investeert sinds augustus 2020 maandelijks 100,00 euro (6x) en haar portefeuille staat nu (februari 2021) op circa 1300,00 euro. Een mooi rendement van ruim 100%!

Ook iets voor jou? Investeren met een DCA-strategie kan onder meer automatisch via Bitmymoney (€5 gratis bitcoin via deze link) en Gold Republic voor goud en zilver.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen