Er moet een monetaire reset komen
Er moet een monetaire reset komen
29 juni 2020 
1 min. leestijd

Er moet een monetaire reset komen

Steeds meer economen laten van zich horen: “Er moet een monetaire reset komen.” Hoe die er precies uit zal gaan zien weet niemand. Ondanks dat, wordt er volop gespeculeerd over de mogelijke opties.

Een SDR mandje, een koppeling met Goud of zelfs een Central Bank Digital Currency, de mogelijkheden stapelen zich op. Een monetaire reset vindt echter niet van de ene op de andere dag plaats. Voordat het zover is moet er eerst duidelijk worden wat er mis gaat. Daar wil ik best een handje bij helpen: De alsmaar groeiende schuldenberg, financiële ongelijkheid in zowel inkomen als vermogen en mogelijke hyper-inflatie als gevolg van het falende monetair beleid is hetgeen wat de economie de das om kan doen.

Hoezo, inflatie?!

Nu hoor ik je denken ‘inflatie’?! Dat is er toch helemaal niet. Nou, mooi wel. De prijsinflatie blijft op sommige vlakken inderdaad wel degelijk achter, kijkend naar bijvoorbeeld kosten voor elektriciteit. Dit haalt het gemiddelde CPI cijfer mooi omlaag. Ook de weging van het CPI mandje valt te betwisten. Want wat neem je mee: De kosten voor een gemiddelde woning, of de kosten voor het lenen van geld voor een gemiddelde woning? De Europese Centrale Bank kiest voor het laatste.

Monetaire Reset

We zien momenteel echter een andere vorm van inflatie, namelijk asset inflatie. Dit is te zien aan de hoger beurskoersen en een overhitte woningmarkt. Het geld komt simpelweg terecht op de verkeerde plekken. Iets wat we eerder ook bespraken met Thomas Bollen in uitzending 121 van de Cryptocast. De bubbels die ontstaan op deze markten worden gevoed door de centrale banken. “Het is als een piramidespel,” zo zei hij. Centrale banken brengen de economie meer aan het wankelen, dan dat zij de economie daadwerkelijk goed doen.

Een monetaire reset lijkt nabij. Dat en meer, bespreken we in deze onderstaande video van ‘Madelon Praat‘.


Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen