Ondanks dat Plan B oorspronkelijk uit Nederland komt, is dit pas zijn tweede Nederlandstalige interview. Na zijn diploma’s te hebben behaald binnen de studies Economie en Rechten, is Plan B zijn eerste baan begonnen bij een dealingroom. Tijdens deze periode kwam hij regelmatig in aanraking met technische analyse en het gebruik van indicatoren. Na deze functie in de dealingroom groeide hij door tot een uiteindelijke verantwoordelijkheid voor oa de bankbalans, de verzekeringsbalans en de pensioenbalans. Al met al is hij nu al 25 jaar werkzaam binnen de financiële branch. Hij is nu een Nederlandse investeerder die werkt voor één van de grootste institutionele beleggers van Nederland. Eén van zijn taken daar is het analyseren van beleggingen oftewel assets om deze vervolgens zo goedkoop mogelijk in te kopen. Voorbeelden van grote assets op de balans van institutionele beleggers zijn vaak hypotheken en/of bonds. Via zijn baan is hij zo dan ook met Bitcoin in aanraking gekomen.
De gevolgen van de Global Financial Crisis
Waar Willem Middelkoop, Arno Wellens en Kees de kort het alle drie over eens waren, bevestigt plan B hier ook. De financiële markten zijn erg veranderd sinds de financiële crisis van 2008. Voorbeelden hiervan zijn de komst van met name de negatieve rentes, de veranderde kapitaal eisen van centrale banken en de risk returns die volledig uit verband zijn. “Alle cashflow modellen die we gebruikten, die doen het niet meer en moeten allemaal omgekapt worden.” Wanneer je een miljoen had voor de Financiële crisis van 2008/2009, dan kon je nog leven van een 5% rente. Door het veranderende landschap en de komst van negatieve rentes is dit nu niet meer mogelijk. Er moet dus steeds meer moeite gedaan worden om een positief rendement te behalen. Dit heeft impact op de grote beleggers, maar ook zeker op de kleine belegger. In deze aflevering licht Plan B dan ook toe hoe het ‘spel’ is veranderd en wat de gevolgen hiervan zijn.
Eerste kennismaking met Bitcoin
Via een Zerohedge artikel kwam Plan B in aanraking met Bitcoin. Dit artikel samen met alle ontwikkelingen binnen het financiële landschap, zorgde er dan ook voor dat de Bitcoin hem gelijk interesseerde. Vervolgens ging hij verder op onderzoek uit en kwam hij terecht bij de White Paper van Bitcoin. De schaarsheid die Bitcoin met zich mee brengt, was iets wat hem gelijk intrigeerde. Op het moment dat Plan B bereid was om te investeren was de Bitcoin al gestegen van $100 tot $1000. Dit weerhield hem toen om hierin te investeren. Desalniettemin bleef zijn interesse en zag hij ondanks weer een volgende daling van de prijs naar $100 de prijs daarna weer stijgen. Bitcoin wordt daarom door de grillige volatiliteit die de koers met zich meebrengt, vaak vergeleken met de tulpen manie in de 17e eeuw. Wat gebeurde er eigenlijk in deze periode toen en waarom is deze vergelijking dan ook niet reëel? Deze onderwerpen en meer worden hier besproken door Madelon en Plan B.
Het Stock to Flow Model
Plan B is voornamelijk bekend geworden door zijn Stock to Flow model. Voordat hij op dit model kwam, liet hij eerst wat indicatoren op de koers van Bitcoin los. Dit doet hij om een gevoel te krijgen met een koers of asset, voordat hij er een model op los laat. Wat duidelijk naar voren kwam tijdens dit vooronderzoek, was dat schaarste een belangrijke heeft op de Bitcoin koers. Zo werd dit dan ook uiteindelijk de basis van zijn Stock to Flow model. Samen met Technische analyse en een quantitatieve onderzoek, is hij zo op zijn Stock to Flow model voor Bitcoin gekomen. Madelon en Plan B nemen je hierin mee en lopen zo stapsgewijs het Stock to Flow Model door. Zo legt hij ook uit hoe hij omgaat met de kritiek op zijn model en hoe hij samen met anderen quants werkte om het model te valideren.
De perfecte storm voor Bitcoin
De financiële situatie waarin we ons nu bevinden, zorgt ervoor dat Bitcoin zich nu in een perfecte storm bevindt. Er wordt constant geld bij geprint door middel van quantitative easing. Dit staat volledig contrair op de toenemende schaarste van Bitcoin. Ook zie je steeds meer nieuwe ontwikkelingen en toepassingen binnen de Bitcoin markt. Bedrijven investeren bijvoorbeeld hun reserves in Bitcoin en financiële fondsen beginnen ook de markt toe te treden. Binnen het model van Plan B onderscheiden we verschillende fases. Per fase legt Plan B de bijbehorende criteria uit en wat voor gevolg dit zal hebben op het ontwikkelingen van Bitcoin en de gevolgen voor haar koers. Zo concludeert Plan B zelf op basis van zijn model dat Bitcoin binnen nu en een aantal jaar op een prijs van 1 miljoen staat!
De Stock to Flow model, de macro economische omstandigheden en de Bitcoinmarkt kunnen in het algemeen als lastige onderwerpen worden gezien. De kracht van deze aflevering met Plan B is, dat Madelon en Plan B deze concepten begrijpelijk uitleggen en hierin alle relaties met elkaar verbinden. Wanneer je gelooft in Bitcoin of van plan bent in Bitcoin te investeren, dan is dit een Must see om deze markt en het onderliggende Stock to Flow model te begrijpen.