Van fotojournalistiek naar beleggingsfonds
Van fotojournalistiek naar beleggingsfonds
09 september 2020 
2 min. leestijd

Van fotojournalistiek naar beleggingsfonds

In mijn nieuwe YouTube serie Madelon Navigeert spreek ik bekende economen, journalisten en topondernemers. Met hen praat ik over geld, de economie en financiële vrijheid, om de kijker te inspireren en bewust te maken van financiële gezondheid. Ik neem je mee op een bijzondere reis langs sparen en investeren, inflatie en deflatie, kopen en huren en langs winst en verlies.

Deze nieuwe serie is geschikt voor iedereen die meer over de economie wil weten. Als kijker raak je geïnspireerd. Ook word je meer bewust van je financiële gezondheid, doordat de gasten hun kennis en ervaring met je delen.

De eerste aflevering met Willem Middelkoop toont aan hoe relevant deze materie is, juist nu. “Er wordt nu nog veel meer geld gecreëerd (dan in 2008, red.). De experts zijn tot de conclusie gekomen dat we niet meer terug kunnen van deze ingeslagen weg. Dit is zeer zorgelijk, de waarde van geld wordt uitgehold. Dit hebben we mondiaal nog nooit eerder meegemaakt. (…) “Mensen vluchten naar dingen die de overheid niet kan bijdrukken” (…) “Dit zien we op de huizenmarkt, de aandelenmarkt, maar ook bij goud, zilver en bitcoin.”Madelon Navigeert

Door de grote investering die hij gemaakt had en uit de constante drijfveer van ‘nieuwsgierigheid’ ging Willem het financiële systeem bestuderen en met name economische cycli. Hierin kwam hij erachter dat de economie altijd in cycli werkt. ‘Je hebt een neerwaartse fase en een opwaartse fase. Dit kreeg hij door en besloot op tijd winst te nemen op zijn vastgoed, omdat hij wist dat men aan het eind van de opwaartse fase zat.’

In juli 2008, net voor de crisis, begon Willem aan zijn eigen fonds. Binnen een half jaar stond zijn fonds op een verlies van 40%. Kort daarna begon goud, echter te stijgen, wat resulteerde in een plus van 400% in 2,5 jaar. Door de juiste voorspelling van de financiële crisis en het succes met het fonds werd hij uitgenodigd voor TV programma’s. Dit zorgde ervoor dat er mechanismen los kwamen die hij helemaal niet kende of herkende. ‘Mensen zaten niet te wachten op mijn sombere analyse van ons financiële systeem.’

Geldcreatie

‘We zijn nu op een punt gekomen die we in 2009 zijn ontlopen. Ik ben bang dat we in een depressie gaan komen. Er dreigt nu een mondiale en hele zware periode aan te komen. De overheden weten dit en weten dat het enige wat ze kunnen doen om dit te voorkomen is massaal geld creëren. Het risico hiervan is dat het geld steeds minder waard wordt. Volgens Willem kunnen we dit effect niet meer tegenhouden. De enige manier om het systeem in stand te houden is nog meer geldcreatie.

Persoonlijk was deze video voor mij een echte eyeopener en ben ik Willem erg dankbaar voor dit mooie gesprek. Ik wil afsluiten met deze wijze woorden van Willem: ‘we moeten zorgen dat we onszelf financieel opleiden.’ Het kijken naar Madelon Navigeert is hierin een goede eerste stap.

Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen