Modern Monetary Theory vindt al plaats
Modern Monetary Theory vindt al plaats
13 juli 2020 
0 min. leestijd

Modern Monetary Theory vindt al plaats

Kan je ongestraft geld bijdrukken?! Die vraag spookt al maanden door mijn hoofd. Nog nooit klotste er zo veel vers geprint geld door onze economie én tegelijkertijd was er nog nooit zo veel schuld. Volgens de Modern Monetary Theory is hét mogelijk, want zo stelt de MMT: overheden kunnen oneindig veel geld kunnen bijdrukken om al hun kosten te dekken, zonder dat dit ten kosten van de economie gaat. Aan het slagen van dit experiment zij slechts enkele voorwaarden verbonden.

Han de Jong, oud-hoofdeconoom van ABN-Ambro bespreekt het onderwerp MMT met ons. Volgens hem is het namelijk wel degelijk mogelijk om tot in de oneindigheid aan geld creatie te kunnen voldoen, zonder dat hier (hyper)-inflatie uit voortvloeit. Wel zijn er nadelige gevolgen te verbinden aan MMT, echter moeten we die volgens hem voor lief nemen, want: “doe je niks, dan gaat te patiënt ook dood.” Zo stelt hij. Hiermee lijkt hij te insinueren dat er geen andere oplossing voor de hand is dan de MMT.

Zonder MMT overlijdt de patiënt


Sterker nog, Modern Monetary Theory vindt al plaats. Wel, op een iets andere manier dan de theorie voorschrijft, maar het gebeurt. Zo koopt een centrale bank, staatsobligaties op en financiert zij hiermee in feite de overheid.

In deze podcast legt de Jong uit, waarom Modern Monetary Theory al plaats vindt én waarom dit mogelijk is, zonder dat het slecht met de economie afloopt.


Over de schrijver
Mijn naam is Madelon Vos en sinds 2013 ben ik actief binnen de cryptobranche. Zo schreef ik columns over cryptocurrencies, economie, investeren en traden voor vele bekende beleggingswebsites, was ik drie jaar co-host bij de podcast genaamd: De Cryptocast van BNR Nieuwsradio en gaf ik het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels focus ik mij voornamelijk op het creëren van (video)content over de economie, investeren én bitcoin. Graag deel ik mijn kennis en enthousiasme met jou.
Reactie plaatsen