Modern Monetary Theory vindt al plaats

Modern Monetary Theory vindt al plaats: overheden kunnen oneindig geld kunnen bijdrukken, zonder dat dit ten kosten van de economie gaat.
Modern Monetary Theory vindt al plaats

Kan je ongestraft geld bijdrukken?! Die vraag spookt al maanden door mijn hoofd. Nog nooit klotste er zo veel vers geprint geld door onze economie én tegelijkertijd was er nog nooit zo veel schuld. Volgens de Modern Monetary Theory is hét mogelijk, want zo stelt de MMT: overheden kunnen oneindig veel geld kunnen bijdrukken om al hun kosten te dekken, zonder dat dit ten kosten van de economie gaat. Aan het slagen van dit experiment zij slechts enkele voorwaarden verbonden.

Han de Jong, oud-hoofdeconoom van ABN-Ambro bespreekt het onderwerp MMT met ons. Volgens hem is het namelijk wel degelijk mogelijk om tot in de oneindigheid aan geld creatie te kunnen voldoen, zonder dat hier (hyper)-inflatie uit voortvloeit. Wel zijn er nadelige gevolgen te verbinden aan MMT, echter moeten we die volgens hem voor lief nemen, want: “doe je niks, dan gaat te patiënt ook dood.” Zo stelt hij. Hiermee lijkt hij te insinueren dat er geen andere oplossing voor de hand is dan de MMT.

Zonder MMT overlijdt de patiënt


Sterker nog, Modern Monetary Theory vindt al plaats. Wel, op een iets andere manier dan de theorie voorschrijft, maar het gebeurt. Zo koopt een centrale bank, staatsobligaties op en financiert zij hiermee in feite de overheid.

In deze podcast legt de Jong uit, waarom Modern Monetary Theory al plaats vindt én waarom dit mogelijk is, zonder dat het slecht met de economie afloopt.

https://www.youtube.com/watch?v=r1BRT6DrNWk&t=1933s
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

DEEL DIT ATIKEL MET JE VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] kunnen we dit effect niet meer tegenhouden. De enige manier om het systeem in stand te houden is nog meer geldcreatie.Persoonlijk was deze video voor mij een echte eyeopener en ben ik Willem erg dankbaar voor dit […]