Wat is ‘de één procent’ als het om bitcoin gaat? Die vraag kregen Herbert Blankesteijn en ik deze week via Twitter (@CryptocastNL). Een behoorlijk complexe vraag. De kijker die deze vraag stelde wilde namelijk weten of je met 0,28 BTC ‘voldoende’ bitcoin bezit. “Is dit een goede beleggingsstrategie?” vroeg hij. Want dan hoor je. – volgens zijn berekening – bij de één procent. Deze vraag legden wij voor aan Bart Mol, die bij ons aanschoof in de nieuwe aflevering van de Cryptocast.
Geen beleggingsstrategie
Met Bart bespraken we meerdere scenario’s. Want, wat is dan die één procent? Beleggingsstrategie, of niet: Tot de één procent rijksten van de wereld behoren, klinkt toch best gaaf, ook al is het slechts in bitcoin termen. Wie weet stelt het ooit meer voor dan we ons nu kunnen voorstellen haha. Dromen mag altijd natuurlijk.
Wat betekent bitcoin voor jou?
Tijdens het gesprek raakten we aan de praat over de toekomst van bitcoin en de potentie. Koersen leken Bart minder te boeien. “Maar, wat betekent bitcoin dan voor jou?”, vroeg ik hem. “Geld doet zo weinig als je de rest van je leven niet op orde hebt”, was zijn iets wat filosofische antwoord.
Een ander zeer belangrijk onderwerp was het foutje waar we in Cryptocast 119 met Bert Slagter, melding van maakten: de miningfee van Ether. De miningfee van enkele kleine transacties bleek maatliefs vijf miljoen te zien. Wij namen de theorie hierachter onder de loep. Het bleek te gaan om een hack of attack tegen een Koreaanse exchange. De miners gingen er met de fee vandoor. Dit liep de nodige vragen op. De hamvraag: moet dit bedrag terug worden betaald?
Ook spraken we over de ineenstorting van het financieel systeem, want men roept al zo lang dat dit staat te gebeuren. Ach ja, centrale banken doen immers ook maar wat… Kortom het belooft een mooie aflevering te worden.